Магазин

Која је разлика између пробиотика, пребиотика и постбиотика

Пробиотици, пребиотици и постбиотици звуче као варијације једне те исте ствари. Али поред другачијег префикса, постоје и значајне разлике у домену здравља, тачније како они "раде" у нашим цревима. Док се пробиотици користе за оптималан рад црева, пребиотици служе као храна корисним бактеријама, а постбиотици штите цревну баријеру.
Која је разлика између пробиотика, пребиотика и постбиотика© freepik

Биотици помажу да се равнотежа између добрих и лоших бактерија које се налазе у цревима, преокрену у позитивном смеру. И пробиотици, и пребиотици и постбиотици су подршка заједници микроскопских организама који живе у цревном тракту, познатом као микробиом црева. Све је већи број научних доказа који потврђују да могу довести до побољшања у метаболичким болестима као што су гојазност, повишен холестерол, али и код депресивних симптома.

"Веома су битни за здравље црева, а велики део наше имунолошке функције и укупног здравља је везан за микробиом црева", каже дијететичар Ана Росалес.

Пробиотици држе лоше бактерије под конторлом

Пробиотици су живи микроорганизми који, када се дају у адекватним количинама, "доносе" здравствену корист организму. Живи микроорганизми су обично бактерије које утичу на здравље, а с обзиром на то да у људском телу постоје добре и лоше бактерије, унос пробиотика би значио да се лоше бактерије држе под контролом.

Осим унапређења општег здравља црева, конзумирање хране богате пробиотицима може да побољша синдром иритабилног црева, може да умањи и спречи тегобе дијареје повезане са антибиотицима, повећа апсорпцију хранљивих материја и смањи ризик од уобичајених инфекција. Када се конзумирају редовно, пробиотици смањују појаву инфекција горњих дисајних путева, као што је прехлада, наводи се у истраживању из 2022. године објављеног у Хроникл датабејс оф систем ривју.

Истраживачи напомињу да би њихова конзумација требало да буде одобрена од стране стручњака, јер и међу пробиотицима постоје разлике у зависности за које бактерија су намењене: Ако конзумирате оне пробиотике за који се показало да умањују симптоме затворе и узимате га у нади да ће утицати на смањење шећера у крви, бићете разочарани", каже микробиолог Грегори Рејд.

Одређене намирнице су такође богате пробиотицима, али и ту морамо да будемо опрезни:

"Неке намирнице, као што су јогурт, кефир и комбуха, природно садрже пробиотике. Као потрошач, добра полазна тачка је да на декларацији потражите фразу "садржи живе и активне културе"; још боље је ако су наведени специфични сојеви бактерија", саветује дијететичар Ана Росалес и напомиње да је "важна ствар са пробиотицима да стигну живи и здрави у ваша црева да би од њих било користи".

На етикетама производа нећете наћи реч "пребиотик"

Одређени пребиотици побољшавају апсорпцију минерала и регулацију шећера у крви, убрзавају варење, побољшавају имунолошку функцију и смањују ризик од кардиоваскуларних болести.

"Поврће, воће и житарице који садрже пребиотике су црни и бели лук, бели лук, банане, корен цикорије, шпаргла, пшеница, јечам, овас и пасуљ". Занимљиво, али на амбалажама и декларацијама производа, нећете наћи реч пребиотик. Уместо тога, наћи ћете речи као што су фруктоолигосахари, олигофруктоза, бета-глукани, влакна цикорије или инулин", истиче Грегори Рејд.

"Једноставно речено, пребиотици су извори хране за корисне микробе - пробиотике". Оне су обично форма угљених хидрата или влакана за које немамо ензиме за варење. Крећу се кроз дигестивни тракт до црева, где се корисне бактерије могу да хране њима", објашњава нутрициониста Гејл Креши, а преноси Нешенл џиографик.

Истраживачи су открили да када су људи са благо високим холестеролом конзумирали 80 грама овса (намирнице богате пребиотиком) дневно током 45 дана, њихов укупни холестерол и нивои ЛДЛ холестерола се значајно смањио, објавњено је 2021. године у часопису Фронтерс ин Имунолоџи. 

Пребиотици + пробиотици = постбиотици

"Постбиотици имају специфичне физиолошке предности, укључујући антиинфламаторна, антиоксидативна и антиканцерогена својства. Штите баријеру црева и помажу при апсорпцији воде и електролита у цревима и имају благотворно дејство на имунолошку функцију", каже Росалес.

Постбиотици су "метаболити пробиотика или других микроба које сте унели", микробиолог Грегори Рејд. Другим речима, када конзумирате храну богату пробиотицима и пребиотицима, микроби у вашим цревима конзумирају несварљива пребиотичка влакна и производе биоактивна једињења која се зову постбиотици.

Стручњаци истичу да је битно шта једемо и да суплементи неће поправити последице наших лоших навика у исхрани.

"У последњих 10 година схватили смо колико је микробиом црева важан за нас, домаћине. Ми хранимо ове микробе сваки дан оним што једемо. Најбољи начин да се бринете о микробиому и вашем укупном здрављу, јесте конзумирање здраве исхране која је богата воћем, поврћем и влакнима и са мало масти, шећера и прерађене хране јер узимање пробиотика или пробиотичког суплемента неће поправити лошу исхрану", напомиње Гејл Креши.

image