Магазин

Возачи, будите опрезни: Овај ТикТок тренд може имати фаталне последице

Већ данима ТикТоком кружи тренд у коме возачи возе тик иза другог возила не би ли уштедели гориво. Иако ова тактика може имати смисла, јер је приликом такве вожње смањује отпор ваздуха на аутомобил, стручњаци апелују да се ово ни случајно не практикује јер само тренутак непажње може довести до фаталних последица.
Возачи, будите опрезни: Овај ТикТок тренд може имати фаталне последице© Canva / southworks

Потрошња горива током вожње зависи од много фактора: од квалитета пнеуматика којима се аутомобил практично "качи" за асфалт, од временских услова у датом тренутку (ветровито и кишовито време отежавају вожњу и могу повећати потрошњу горива), искуства возача, па и аеродинамичности самог четвороточкаша. Управо последњу ставку су инфлуенсери покушали да "заобиђу", и то тако што ће се прибити својим возилом у аутомобил испред и тиме постићи мањи отпор ваздуха током вожње. Самим тим може се и смањити потрошња горива, али - по коју цену?

Вожња преблизу других аутомобила утиче на безбедност свих учесника у саобраћају

Међутим, иако врло "примамљив" овај тренд је толико опасан да су се укључили чак и стручњаци, не би ли возачима објаснили због чега не треба практиковати савете са ТикТока. "Ако се превише приближите возилу испред вас, имаћете смањену видљивост друма, ограничену способност маневрисања уколико то буде потребно, као и много мање времена за реаговање. Све ово повећава вероватноћу да дође до саобраћајне незгоде", објаснио је Тод Биалазевски, стручњак за аутомобиле, у интервјуу за британски портал Експрес. Довољно велико одстојање је оно што у великом броју случајева "чува главу".

Слепо праћење трендова возаче може "коштати главе"

Инфлуенсери су овај тренд покренули желећи да смање потрошњу горива током вожње. Међутим, будући да је у питању савет који возаче може коштати много више од пар литара уштеђеног горива, њега и у ком случају не треба следити. Уместо тога, возачи би могли да инвестирају у добре сезонске пнеуматике који ће омогућити потпуно приањање површини друма, изваде све непотребне ствари из аутомобила како би он био лакши (укључујући и резервну гуму, мењајући је сетом за репарацију пнеуматика), као и провере да ли су сви делови возила у исправном стању, односно да негде нема цурења горива.

image