Магазин

Уз помоћ само једног трика ваш аутомобил ће трошити мање горива

Од како су цене бензина и дизела скочиле, потрошња аутомобила је постала тема број један. Свим возачима је у интересу да њихов аутомобил троши мање, али ретко ко помишља да уклањањем само једне ствари то може и постићи.
Уз помоћ само једног трика ваш аутомобил ће трошити мање горива© Canva / adventtr

На просечну потрошњу аутомобила са унутрашњим сагоревањем, било да је у питању "бензинац" или "дизелаш" утичу бројни фактори: стил вожње, квалитет гума и њихова прилагођеност сезони, али и укупна маса возила - што је она већа, то ће аутомобилу бити потребно више снаге, а самим тим и горива да се покрене и стигне до свог одредишта.

Скидањем само једног детаља са аутомобила, његова маса се може значајно редуковати, чиме ће се и потрошња смањити. О томе који је то део на аутомобилу потпуно непотребан у свакодневној вожњи, на друштвеној мрежи ТикТок објаснио је екперт који стоји иза налога @consumerreports.

У чему је тајна - шта нам "једе" гориво

У популарном видео снимку, експерт је поделио трик за моментално смањење потрошње горива - тајна лежи у скидању кровних носача са аутомобила. Врло су корисни на путовањима, а потпуно бескорисни у свакодневној вожњи - аутомобил на отвореном може трошити и до 50 процената више горива.

Уколико на крову додатно држите и путни кофер (познатији као Туле), потрошња аутомобила се додатно повећава, а трошкови пропорционално расту. Због тога се саветује уклањање свега што додаје масу аутомобилу и смањује његову аеродинамичност у вожњи.

Шта још можете уклонити из возила да бисте смањили потрошњу

Осим кровних носача и кофера, из аутомобила можете уклонити и резервну гуму (уколико је она у вашем возилу уопште предвиђена). Уместо ње можете у гепек сместити посебан сет за репарацију пнеуматика и тиме уштедети како на простору, тако и на потрошњи горива.

Из аутомобила би требало да избаците и све друге непотребне ствари које вам заузимају простор и додају масу, попут старих ствари и кутија, отворених и полупопијених флаша воде или сокова, дечијих бицикала, ролера и слично. Другим речима, све што би требало да да стоји у остави или подруму или буде бачено.

image