Магазин

Ем згодни, ем дуговечни: Лепота може бити "тајна" дугог живота, открила је студија

Осим здраве исхране, вежбања, спавања и многих других животних навика, изгледа да је и изглед нешто што може да утиче на животни век. Атрактивни људи не само да могу да имају више среће у љубави или послу, како је раније откривено, већ могу и да живе дуже од људи који нису атрактивни. Како је могуће да изглед има утицаја на то колико ћемо дуго живети?
Ем згодни, ем дуговечни: Лепота може бити "тајна" дугог живота, открила је студија© Canva/A's Images

Звучи неправедно и невероватно, али непривлачни људи можда могу да живе краће од оних који се својим изгледом уклапају у стандарде лепоте, према једном дуготрајном истраживању са Државног универзитета у Аризони и Универзитета Тексас у Остину.

Стручњаци су анализирали податке више од 8.300 средњошколаца који су живели од 1957. године, па све до њихове старости или смрти 2022. године.

Поред здравствених података током читавог живота, истраживачи су такође прикупили фотографије из годишњака и дали су групи људи да оцене њихову привлачност. Изглед сваког учесника би затим био рангиран у шест категорија, од најатрактивније до најмање атрактивне.

Вероватноћа да су они ни који су се налазили на дну по привлачности преминули до тренутка објављивања студије износила је 16,8 одсто више, у односу на оне који су били рангирани у средини или на врху листе. С друге стране, разлика у стопи морталитета између средња четири места на листи и оних који су били највише рангирани по атрактивности није била значајна. 

Штавише, откривено је да неки непривлачни мушкарци могу да живе скоро годину дана мање од оних који су сматрани лепим. Код жена је ова разлика још већа: Непривлачне жене умиру у просеку две године раније од привлачних.

"Мало се зна о повезаности привлачности лица и дуговечности", пишу истраживачи, "Али изглед може да укаже да здравствено стање и утиче на уклапање у одређене друштвене категорије. Открили смо да су они чија је привлачност лица оцењена тако да се нађе у најмање атрактивној групи имали већи ризик од смртности у поређењу са онима који су оцењени просечно или високо", додају аутори студије.

Иако није доказано да привлачност директно утиче на дуговечност, можда има утицаја - на пример, људи бољег изгледа могу бити здравији, ако се узме у обзир изглед коже, косе, грађа, зуби...

Такође, атрактивност би могла директно утицати на дуговечност јер су значајна истраживања открила да постоји генетска компонента привлачности, кажу аутори. Осим тога, физички привлачнији људи углавном имају пријатније свакодневне интеракције, што свакако утиче на благостање, емоционално стање и квалитет живота.

Постоје бројне студије које показују да привлачнији људи зарађују више, да се професори или шефови боље опходе према њима, да је мања вероватноћа да ће починити злочине - а ако то учине, добијају блаже казне... Дакле, привлачни људи по многим стварима имају "предност", па чак и у дужини трајања живота. 

Наравно, ово сигурно није нити једини, нити најважнији фактор који утиче на животни век. Пре него што се забринете да ли сте "довољно лепи" да бисте дуже живели, најбоље је да прво обратите пажњу на све нездраве навике које вашем телу и уму не чине добро. Ово има много већи ефекат на дуговечност, а не да ли вам је лице "савршено симетрично" или не.

image