Магазин

"Тренинг" фотогеничности: Четири начина да увек изгледате добро на фотографијама

Позитивна страна дигиталног доба је то што све лепе тренутке можемо да забележимо у року од неколико секунди, јер данас свако има приступ камери на телефону или дигиталном апарату. Међутим, има и оних који не воле да користе ову савремену привилегију, јер верују да једноставно "не умеју" лепо да изгледају на фотографијама. Срећом, постоје бројни фактори на које можемо утицати и који могу потпуно да промене наш однос према камери.
"Тренинг" фотогеничности: Четири начина да увек изгледате добро на фотографијама© Pexels/Andrea Piacquadio

Лако можемо да се осетимо несигурно и "трапаво" испред камере поготово када имамо у виду савршене фотографије које свакодневно виђамо свуда око нас, било да је на рекламама у излогу радње или на друштвеним мрежама. Међутим, у тим тренуцима често заборављамо да се ови "савршени" резултати добијају након вишечасовног напора целог тима (фотографи, шминкери, професионални модели), доброг светла, квалитетне опреме... 

Већини нас нису доступни наведени "асистенти", али свако од нас може да примени следећих неколико савета тако да будемо задовољни својим изгледом на следећој објави на Инстаграму или фотографијама са друштвених окупљања:

Без притиска

Пре него што пређемо на практичне ствари, најважније је да себе подсетимо да будемо опуштени. Када смо несигурни, лако се "укочимо" и то се увек види на фотографији (између осталог, можда управо због тога нисмо задовољни како смо испали). Да бисмо се навикли на објектив, можемо да испробамо различите позе док смо сами, да сами себе фотографишемо, вежбамо изразе лица који нам се допадају... Другим речима, овом врстом експериментисања и игре ћемо боље упознати своје најбоље углове, али и навићи се на камеру.

Осветљење

Једна од најважнијих ствари на коју треба да обратимо пажњу је светло. Да ли сте некада ушли у лоше осветљену просторију са огледалом и нисте могли да препознате свој лик (то јест, одједном сте постали "ружни")? Исто важи и за светло на фотографији, јер оно лако може да истакне црте нашег лица или тела на најбољи, али и на најгори начин.  

Дакле, чак иако смо обукли одећу која нам добро стоји, беспрекорно се нашминкали и средили фризуру, цео труд пада у воду ако је светло за фотографију лоше. Пре свега, светло не би требало да "пада" одозго, директно изнад нас, јер може да нам створи дубоке сенке испод очију, носа, обрва... Исто тако, светло не би требало никако да долази одоздо, јер ћемо деловати као да смо "изашли" из хорор филма.

Боље је да избегавамо хладне, флуоресценте светиљке, које би нам "испрале" боју са лица, али не би требало ни да користимо исувише топло светло, да нам кожа не би изгледала жуто или наранџасто.

Најбоље је да светло буде уперено у нас, како не би дошло до неатрактивних сенки и препоручљиво је да буде природно или неутралне боје.

Истакните своје најбоље атрибуте

Ако знате како да детаље на лицу или телу истакнете на најбољи начин, онда то можете прилагодити фотографији. На пример, ако имате дуге ноге, можете да обујете упечатљиве ципеле, панталоне, сукњу и да се одаљите од камере и фотографишете благо одоздо (уз правилно држање). Ако волите облик својих шака, можете их примаћи ка лицу и скренути пажњу на њих, ако сте задовољни изгледом своје косе, можете да замахнете главом и дате јој динамичан "покрет" који камера може да ухвати...

Свако има детаље на себи које може да истакне, а када их препознамо, постајемо самоуверенији и лакше ћемо да одлучимо које позе да икористимо.

Реквизит

Многи делују напето на фотографији јер "не знају шта да раде са рукама" - да ли да их држе поред себе, иза леђа, да ли да их ставе у џепове... Срећом, добар реквизит може да буде прави спас. На пример, ако се фотографишемо на улици, можемо да држимо омиљену торбу и да је премештамо из једне руке у другу, да је ставимо на раме, а ако смо у природи, можемо да држимо цвет...

Све зависи од прилике и места на коме се фотографишемо, али предмет у руци може да нам помогне да испричамо причу и учинимо фотографију интересантнијом.

image
VV inauguration
banner