Салмонела и топлотни талас: Како да избегнемо ову бактерију, која је најчешћи узрок тровања храном
Салмонели погодују високе летње темературе, те у припреми и обради хране морамо да будемо обазривији него иначе. Развија се у пресном месу, живинском најчешће, јајима, млеку, млечним производима, риби, морским плодовима. Посебно треба обратити пажњу како се месо или друге намирнице перу пре термичке обраде, јер вода може доспети на све околне предмете, као и на воће и поврће, и тако се можемо заразити. Препоручује се да се за чишћење кухињских површина користе папирни убрус, пре него сунђери или крпе.
Такође, треба чувати одвојено свеже месо, морске плодове од осталих намирница. Након контакта са сировим месом, одмах опрати руке, кухињске радне површине, прибор, тањире, чиније.
Јако је битна хигијена и адекватна термичка обрада
Салмонела не може да се препозна по мирусу или промени боје намирнице и собна темературу је веома погодна за њено ширење. Оно што је уништава јесте термичка обрада - дакле намирнице поред темељне припреме треба да се адекватно скувају, испрже или испеку. Другим речима, температура од 55 степени је убија за 30 минута, пише на сајту Болнице Панчево.
Посебно обратити пажњу на јаја
Сирова јаја могу бити непрепознатљива у неким намирницама као што су домаћи холандски сос, домаћи преливи за салату, тирамису, домаћи сладолед, домаћи мајонез, тесто за колачиће, разне глазуре. На ове прилоге и јела треба пити посебно опрезан и избегавати их када су овако високе темературе.
Како препознати симптоме
Доктори напомињу да уколико смо се заразили, обично ће се симптоми развити од 8 до 72 сата. Прате је дијареја, мучнина, повраћање, грозница, темература, главобоља, грчеви.
Како се лечи
Утврђује се анализом столице, а најчешћи облик салмонелозе пролази кроз неколико дана и битно је надокнадити изгубљену течност и електролите. Неопходно је прилагодити исхрану и тада пити чај од нане, камилице, минералну воду, јести слану супу, посно месо, запечен кромпир. Теже заразе ове бактерије захтевају хоспитализацију.