Магазин

На списку најбољих супа на свету нашла су се чак 2 српска специјалитета

Познат гастро портал Тејст Атлас објавио је списак 100 најбољих супа на свету. На њему су се нашла чак 2 специјалитета из Србије, од којих се не зна који је укуснији.
На списку најбољих супа на свету нашла су се чак 2 српска специјалитета© DALL-E by ChatGPT

Гастро водич Тејст Атлас поново је уврстио српске специјалитете у листу најбољих на свету. Овога пута вршена је селекција најбољих супа, а у ТОП 100 нашли су се и окрепљујућа бела чорба и (чорбасти) пасуљ.

Бела чорба заузела 50. место: Окрепљује и помаже код мамурлука

Бела чорба, која је на нашим просторима изузетно популарна, заузела је 50. место на списку најбољих супа на свету. На порталу Тејст Атласа надевено је како се она обично сервира као прво јело, али да се током летњих жега, када је апетит обично мањи, неретко она једе и као главно јело. Тада се уз њу служи и купус салата.

Главни састојци за припрему овог специјалитета су пилеће бело месо, јаја, кромпир, лук, брашно и шаргарепа, док се од зачина најчешће користе со, бибер и першун. Оно што је гастрономима широм света посебно привукло пажњу јесте да се у белу чорбу може додати и мало сирћета и да том приликом она "магично" постаје традиционални лек за мамурлук.

Чорбасти пасуљ на 58. месту: Буди носталгију и има сентименталну вредност

Чорбасти пасуљ рангирао се нешто слабије од беле чорбе и заузео 58. место на овој ранг листи. Дегустатори портала описали су ово јело као специјалитет који буди носталгију, евоцира успомене и има сентименталну вредност за све становнике Балкана и околних земаља. 

Припрема овог специјалитета је врло једноставна: пасуљ се обично дуго крчка са кобасицом или сланином уз додатак шаргарепе, лука и зачина попут алеве паприке и ловоровог листа, а након што је спреман, сервира уз комадиће хрскавог хлеба, мало младог лука са стране или купус салату.

Парагвајска Бори-Бори супа са месом "освојила" је гастрономе

Прво место припало је издашној парагвајској супи са месом (најчешће говеђим или пилећим), кнедлама од кукурузног брашна, сиром и поврћем, необичног назива Бори-Бори. Ово јело обично се сервира топло, уз додатак свеже сецканог першуна и мало наренданог пармезана, а посебно је популарно током зимских месеци.

Одмах иза Бори-Бори нашла се супа Равон, пореклом са индонежанског острва Јава. Ово јело прави се од говедине уз додатак традиционалних индонежанских намирница попут лимете, лимунске траве, ђумбира и чилија, а посебна "звезда" је buah kluwek, односно индонежански црни орах.

image