Магазин

На листи најбољих кнедли на свету нашла се једна српска посластица

Гастрономски портал Тејст Атлас  објавио је листу најбољих кнедли на свету, а међу њима су се нашле и слатке српске кнедле.
На листи најбољих кнедли на свету нашла се једна српска посластица© Pexels/Ron Lach

Недавно се на листи "најгорих српских јела" на првом месту појавио познати војвођански дезерт: Резанци с маком. Ова пресуда портала Тејст Атлас је многе изненадила, али изгледа да је сада једна друга војођанска посластица "исправила" ову лошу репутацију, тако што је добила (заслужене) похвале. 

На листи од укупно 100 најбољих кнедли из целог света, српске кнедле са шљивама, то јест гомбоце, нашле су се међу првих 50 - тачније, на 44. месту, испред хрватских штрукли. 

С обзиром да су више од десет првих места заузеле кнедле из Азије, које су у овом делу света велики специјалитет, може се рећи да су гомбоце доспеле на веома високо место. 

На првом се налази индонежанске рибље кнедле, сомаи, а на 20. месту се налази руски пељмени, кнедле пуњене млевеним месом. Интересантно је да је више од десет места на листи преузела Италија, позната по различитим врстама кнедли.

Како направити кнедле са шљивама/гомбоце

Ову посластицу није тешко направити. Пре свега, битно је да користите бели кромпир, као и да га ручно пасирате, јер ће вам тада бити потребно мање брашна.Боље је кад брашна има мање, јер тесто неће бити тврдо, већ ће кнедле бити савршено мекане. Такође, оно што је битно је да врућ кромпир упија више од хладног, па је битно да тесто добро охладите у фрижидеру. Испробајте следећи рецепт:

Састојци:

  • 1 килограма белог кромпира
  • 1 јаје 
  • 2 кашике уља
  • мало соли
  • 300 грама оштрог брашна
  • 20 шљива 
  • 200 грама презли
  • 200 грама шећера  

Припрема: 


Кромпир ољуштите и исеците, па кувајте у кључалој води док не омекша. Процедите и испасирајте, па га оставите да се охлади у фрижидеру. Додајте уље, јаје и брашно. Извадите коштице из шљива. Када смесу сједните, узмите комад смесе у величини шаке, па ставите унутра шљиву и обликујте лоптицу. Кувајте их у кључалој води 15 минута, па уваљајте у презле, које претходно треба пропржили на мало уља са шећером. 

 

image
VV inauguration
banner