Магазин

Тактика коју користи и Илон Маск: Једно питање на интервјуу може открити да ли кандидат лаже или не

Радна биографија је прво са чиме се послодавци сусрећу када је реч о кандидатима, али интервју је тај који је увек пресудан. Само једно питање регрутерима може "отворити очи" и показати да ли је кандидат искрен у погледу свог пређашњег искуства, а ако га чујете на неком следећем интервјуу - добро размислите како ћете на њега одговорити.
Тактика коју користи и Илон Маск: Једно питање на интервјуу може открити да ли кандидат лаже или неGetty © Marc Piasecki/

На разговорима за посао, регрутери обично користе устаљене методе комуникације са потенцијалним кандидатима, пропитујући их о претходном радном искуству, сарадњи са колегама, образовању, хобијима и слично. Међутим, ни једно од тих питања не може дати потпуну "слику" о саговорнику, а самим тим ни показати да ли је он довољно добар за ту позицију или је ипак боље интервјуисати и друге кандидате. Зато изврсни регрутери и власници бизниса, па чак и технолошки могул Илон Маск, користе једно специфично питање.

Питање које може открити да ли је кандидат искрен 

"Реците ми нешто више о најтежим проблемима са којима сте се сусретали у послу и начину на који сте их решавали" - питање је које може дати убедљиво најбољи увид у то да ли је кандидат искрен током разговора за посао са регрутером или није. Како, ако је оно толико опште и даје потпуну слободу кандидату да прича о чему год жели? Тако што управо конструкција његовог одговора открива да ли је све што прича заиста његово искуство или само преувеличана прича која има јако мало додирних тачака са реалношћу.

Како распознати лаж користећи ово питање

Уколико кандидат одговара штуро, дајући минимум информација, врло вероватно да је његова прича неистинита, јер недовољно података онемогућава регрутеру да добијене информације провери. Насупрот томе, уколико кандидат крене да нашироко објашњава ситуацију која му је била изазовна, дајући јасан увид у све финесе, његово искуство може се сматрати релевантним и истинитим. Они немају страх да са регрутером поделе и најситнији детаљ јер не крију ништа и не измишљају догађаје који се никада нису догодили.

Илон Маск запошљава по сопственом методу

Бизнисмен Илон Маск, који иза себе има неколико веома успешних пројеката, има изузетно специфичан начин запошљавања. Он не тражи од кандидата да имају формално образовање (диплому колеџа или факултета), већ у њима тражи "доказ изузетне способности" за решавање несвакидашњих задатака. "Ако постоји и најмањи доказ да су у прошлости имали неко изванредно достигнуће, сасвим је извесно да ће наставити тако да раде и у будућности", навео је Илон Маск, а пише Дејли Мејл.

image