Магазин

Пет савета за продуктивно и успешно тражење посла

Ако месецима тражите посао без успеха, сигурно се осећате фрустрирано, поготово ако сте поносни на своју радну биографију. Ипак, пре него што закључите да "једноставно нигде нема посла", добро је да преиспитате своје методе тражења, јер можда несвесно правите грешаке које успоравају процес.
Пет савета за продуктивно и успешно тражење посла© Pexels/Andrea Piacquadio

Потрага за послом може бити замарајућа и проузроковати много стреса. Слање радне биографије без одређеног циља и без резултата лоше утиче на самопоуздање, тако да воља за тражењем посла постаје све слабија. Међутим, ако ову потрагу посматрате на мало другачији начин, можете пронаћи успешне методе и стратегије које ће донети жељени исход:

Потрагу за послом доживљавајте као посао

Као што бисте се посветили задацима на радном месту, исто тако би требало да се посветите и процесу тражења посла, препоручује сајт за запошљавање "Инфостуд". Можете да направите одређени распоред и план за наредне кораке, што ће допринети порасту самопоуздања (а не као да чекате да се "нешто деси"), јер ћете имати осећај да преузимате контролу. Осим што ће ово бити добра мотивација, може донети више понуда.  

Прилагођавајте радну биографију опису посла на који се пријвљујете

Када шаљете своју биографију, често је примамљиво да изнова шаљете исте документе, посебно ако верујете да сте их "савршено саставили". Иако је то можда тачно, препоручљиво је да одређено искуство и вештине истакнете у зависности од посла за који се пријављујете. Није неопходно да сваки пут пишете нов Си-Ви, али најбоље је да радна биографија буде максимално усклађена са описом посла.

Подсетите себе да тражите нешто ново 

Када размишљате о преласку на нову улогу, да ли су ваше мисли усредсређене на оно што тражите и могућности које ћете имати када одете, или још увек размишљате о месту са ког одлазите, колико је ужасан био претходни руководилац или колико ће вашим колегама бити жао када одете?

Иако је нормално да размишљате о окружењу, колегама и улози на коју сте навикли, а коју сада напуштате, требало би да размишљате о будућности и новим приликама када тражите нови посао. Ово може да вам помогне да оптимистично ишчекујете ново поглавље у животу, па процес тражења више неће бити толико стресан. Што пре се ослободите "тежине" претходног радног места, лакше ћете дочекати нови почетак.

Истражујте и активирајте се на мрежама

Док тражите посао, уместо да очајавате јер се ситуација не мења толико брзо колико желите, ово време можете да искористите на продуктиван начин. Можете да побољшате своје присуство на друштвеним мрежама, да се укључите у различите професионалне онлајн групе и дискусије, да истражујете стручњаке унутар поља које вас интересује...

Током ове врсте истраживања, можете унапредити одређене вештине или пронађи интересантне теме које ћете проучавати и које могу бити корисне у будућем послу.

Дајте себи предах

Сигурно је да морате уложити труд и време у тражење посла, али то не значи да би требало да вам ове мисли преокупирају сваки тренутак дана. У већини случајева, то ће само додати још више стреса, без правих и продуктивних корака. Ако сте шест дана у недељи слали пријаве, истраживали и усавршавали радну биографију, седмог дана себи дозволите да се "искључите" и одморите.

Осим што ћете спречити "бурнаут", овај одмор ће вам дати прилику да рашчистите мисли и наставите потрагу са јаснијим жељама и циљевима.

image