Магазин

Деца родитеља који воле да се шале су срећнија у одраслом добу, показала су истраживања

Много шале, посебно у периоду одрастања детета, показало се као пресудно за срећу малишана како у том узрасту, тако и пар деценија касније. Метода одгајања деце уз хумористичан приступ, осим тога, доприноси и стабилнијим односима на релацији дете - родитељ у каснијем добу, сугеришу стручњаци.
Деца родитеља који воле да се шале су срећнија у одраслом добу, показала су истраживања© Canva / FIlipovic018

Збијање шала и пошалица како са дететом, тако и са супружником у присуству детета, показало се као врло ефикасно у васпитању малишана. Сагласно недавном истраживању, шаљиви приступ одгајању потомака помаже родитељима да очувају своје ментално здравље, да изграде чврст однос пут поверења са децом, као и да их науче да имају позитивне односе са другима кроз живот.

Шале су "тајни састојак" срећног одрастања

Хумор родитеља слободно би се могао назвати "тајним састојком" правилног и срећног одрастања великог процента малишана, сугеришу стручњаци у научној студији која је објављена на порталу Плос Уан. Он потпомаже развој когнитивне флексибилности код деце, позитивно утиче на снижавање нивоа стреса и служи као покретач за проналажење креативних решења за евентуалне проблеме. 

"Мој отац је користио хумор у васпитавању и то се показало као врло ефикасно. Ја користим ову методу у својој клиничкој пракси, као и са сопственом децом", навео је Бенџамин Леви, професор педијатрије и друштвених наука на Медицинском колеџу у Пенсилванији. Отуда се код њега појавило и питање - у којој мери тачно хумор утиче на васпитавање деце?

Односи родитеља и деце у каснијем добу су бољи ако су родитељи волели да се шале

Истраживање које је обухватило 312 испитаника узраста између 18 и 45 година показало је да је утицај збијања шала видљив не само током периода одрастања, већ и касније, у зрелом добу. Од оних анкетираних чији су родитељи користили ову методу у одгајању своје деце, чак 50,5 процената изјавило је да су сада њихови односи са родитељима изузетно добри, док је 44,2 посто њих рекло да сматрају да су се њихови родитељи јако добро снашли у тој улози.

Насупрот томе, испитаници чији су родитељи били строги или се нису нимало шалили, навели су да су сада њихови односи врло "натегнути", док је само 2,9 посто њих у коректним односима са родитељима. Други, једнако забрињавајући податак јесте тај да су ови добровољци врло негативног мишљења о својим родитељима у тој улози: тек 3,6 процената њих сматра да су они "дорасли" тој улози. Ове бројке недвосмислено су показале да је утицај хумора на одрастање и каснију срећу веома велики.

image