Магазин

Људи "замагљују" куће на Гугл мапама да би се сачували од лопова - ево како да сакријете свој дом

Провалници данас "морају" бити у кораку с временом, тако да се често служе предностима које дигитални свет доноси. Помоћу Гугл мапа, лопови могу врло детаљно да претраже потенцијалне жртве и лакше дођу до њиховог дома. Ево како можете да избегнете да се ово и вама догоди.
Људи "замагљују" куће на Гугл мапама да би се сачували од лопова - ево како да сакријете свој домGetty © Justin Sullivan

Преваранти налазе нове и иновативне начине да обијају домове и краду драгоцености. Многи криминалци се сада ослањају на Гугл мапе, тачније на опцију "Стрит вју (Street View)", да би пронашли следећу жртву и упознали се са изгледом њихове куће или зграде, околином, као и потенцијалним мерама безбедности које власник можда предузима (камере, капије...). Ово им помаже не само да прецизно лоцирају нову мету, већ и да се побрину да током пљачке не налете на нека изненађења и препреке. 

Дакле, с обзиром да су многи од нас одсутни током летњег и надолазећег зимског празничног периода, не би било лоше "забранити" пљачкашима да имају дигитални приступ информацијама о вашем месту становања. Да би се борили против овога, многи становници у Калифорнији су почели да "скривају" своје домове на мапама, а тренд је постепено шири и у другим деловима света. 

Многи су одлучили да "замагле" своје куће на Гугл мапама. Овом опцијом се може сакрити изглед дома, име и број улице, лица, регистарске таблице аутомобила у близини... Све ово знатно отежава "посао" лопова, јер више не може да анализира нечије место становања и да се адекватно припреми за провалу.

Осим што је ефикасна, ова метода је и врло једноставна. Само пронађите свој дом, аутомобил или зграду на Гугл мапама, кликните на дугме "Пријава проблема" у доњем десном углу. Када се отвори нови прозор, у црвеном оквиру можете да одаберете део који желите да буде замагљен и скривен

Зашто је ово ефикасно

Лопови сигурно желе да извиде потенцијалне локације пре него што одлуче да пљачкају, а коришћење Гугл мапа је знатно лакше, али и сигурније од одласка на локацију уживо. Ако би лопов анализирао дом који жели да обије без дигиталне "помоћи", морао би да сам оде на место више од једног пута, проведе одређено време, посматра околину... Све ово представља ризик, јер би други становници вероватно приметили да нешто није у реду и запамтили га.    

Зато је препоручљиво замаглити свој дом, али имајте и ово на уму - иако је ово безбеднија опција, она такође може привући потенцијалне провалнике, преноси Еј-Би-Си њуз. Када на мапама виде замагљену кућу, могу да претпоставе да се у њој налазе вредне ствари, те постоји могућност да ће свакако покушати да је обију. 

Међутим, већа је шанса да ће провалници одустати када виде дигитално "скривену" локацију, јер ризик од неочекиваних мера заштите може бити превелик.

image