Магазин

Необични проналасци приликом изградње московског метроа

Ћуп са око 20 хиљада новчића из 17. века само је један од занимљивих проналазака приликом изградње Московског Метрополитена. Овај важан инфраструктурни пројекат, на чијој су изградњи радили само најбољи и најискуснији грађевинци тог времена, престоници је донео не само изузетан транспортни систем, већ и увид у историју.
Необични проналасци приликом изградње московског метроа© РИА Новости / РИА Новости

Московски метро је једна од најграндиознијих творевина данашњице, а његова изградња трајала је деценијама. Штавише, траје и даље, јер Москва не престаје да "расте", а са њом и потребе становништва. Повремено су приликом копања темеља и тунела грађевинци проналазили занимљиве артефакте, од којих је сваки сведочио о временима која су за нама.

На дубини од 6 метара пронађена је стара кућа

Средином 1985. године у Москви је текла изградња станице метроа Боровицкаја. Копајући темеље и тунеле за ову станицу, грађевински радници наишли су на, може се рећи, најинтересантнији проналазак тог времена. На дубини од око 6 метара пронађена је мала кућа од цигала за коју су археолози утврдили да потиче из 16. века. У кући је пронађен и намештај, као и посуђе које је користила породица која је у њој живела. Претпоставља се да је кућа "отишла" под земљу због клизишта, те није искључено да се у недрима престоније крију и друге старе куће које су настрадале у природној катаклизми.

По речима једног старца, ту би требало да се налази стара икона

Током изградње станице Проспект мира, градилишту је пришао један старији господин и испричао радницима да је некада давно он радио за једног врло имућног човека који се бавио израдом порцелана и који је у смутно доба наредио да се баш на том месту закопа једна вредна икона. Радници су испрва помислили да је старац луд и нису обраћали пажњу на то што прича, нарочито јер би потрага та старом реликвијом била попут потраге за иглом у пласту сена. Али, времешни господин је знао тачно где да се икона тражи, па су га грађевинци на крају послушали. И заиста, баш тамо где је деда рекао да се копа дубље, икона је била пронађена.

Ћуп са благом из 17. века

Приликом копања темеља за станицу која данас носи назив Новокузнецкаја, радници су пронашли ни мање ни више него ћуп са сребењацима који датирају још из 17. века. У ћупу се укупно налазило 20 хиљада вредних новчића, а коме су они припадали ни археолози ни историчари нису могли да одгонетну. Али, претпоставља се да их је власник сакрио за "црне дане". Шта је било са новчићима након открића? Вероватно их је СССР искористио не би ли попунио буџет и обезбедио додатна средства за изградњу Московског Метрополитена - дике и поноса престонице.

image