Магазин

Шта се све крије у дубинама московског метроа? Станице-духови су само једна од занимљивости

Московски метро је права ризница уметности и културе руског народа у чијим се ходницима, перонима и вагонима дневно нађе чак 11 милиона људи. Међутим, чак ни сви становници Москве не знају шта се још крије испод земље осим станица и шареноликих перона.
Шта се све крије у дубинама московског метроа? Станице-духови су само једна од занимљивости© РИА Новости / Сергей Пятаков

Тајне московског метроа ни данас, скоро 90 година од његовог оснивања, нису у потпуности откривене. Неки сматрају да се испод метроа крије још један, тајни транспортни систем, а други да је он сам по себи толико задивљујућ, да просто нема ни потребе да постоји било шта што би га додатно истакло.

Међутим, у његовим се недрима крије још много занимљивих места о којима чак ни рођени Московљани не знају. Шта је то толико посебно у подземној железници руске престонице?

Станице-духови

Иако звучи врло мистично и тајанствено, станице-духови нису плод бујне маште путника, места на којима се дешавају паранормалне активности или портал у паралелни универзум. То су потпуно обичне, реалне станице московског метроа на којима само не стају возови и које су неприступачне за обичне путнике. Таквих станица у Москви нема много: има их тек толико да се могу избројати на прстима једне руке. Неке од њих су доживеле пренамену и постале штабови безбедносних служби, а неке се користе искључиво за службене потребе запослених у метроу.

Бифеи

Да, да, добро сте прочитали. На појединим станицама московског метроа постоје прави правцати бифеи. "Бифе № 11" који се налази на перону станице Арбатскаја је најстарији од свих - он је отворен још 1968. године. Пре неколико година је овај бифе у потпуности реконструисан, али се ретро-стил по ком је био препознатљив задржао. Други бифе испод земље се налази на станици Војковскаја, а последњи, трећи - на станици Виставочнаја.

Фонтана-водопад

Јединствена фонтана у престоничком метроу налази се на пешачком прелазу између станица Римскаја и Трг Иљича. Ова фонтана није класична фонтана какву бисте замислили, већ својеврсни водопад који се спушта низ зидове пролаза. Са леве и десне стране фонтане налазе се и две скулптуре оснивача Рима - Ромула и Рема. Управо зато је московски метро попут музеја.

Музеј Московског Метрополитена

Поређење метроа са музејем није само флоскула - московски метро заиста у себи крије једну овакву културну установу. У питању је музеј посвећен Московском Метрополитену у коме посетиоци могу да се упознају са историјском документацијом, фотографијама и предметима који су настали у време његове изградње. Музеј се налази на станици Виставочнаја и ради сваког дана од 10 до 18 часова.

image