Магазин

Ово је аеродром са највише директних летова на свету

Аеродроми су фасцинантни у сваком погледу - кроз њих прође више милиона људи, на њима пратимо и дочекујемо драге људе, са њих летимо на далеке дестинације широм света. Ипак, један такав се посебно издваја, јер је има највише директиних летова - нуди импресивних 309 авио-линија широм света.
Ово је аеродром са највише директних летова на свету© Skitterphoto/pexels

Аеродром IGA у Истанбулу, који је отворен пре само шест година, проглашен је аеродромом са највише авио-линија на свету, према новим подацима аналитичке фирме за авијацију Cirium.

Захваљујући својој стратешкој локацији на раскрсници између Истока и Запада, истанбулски аеродром нуди импресивних 309 директних летова до разних дестинација широм света. Већина тих летова је са компанијом Туркиш Ерлајнс, који "служи" више земаља него било која друга авиокомпанија.

Годишње кроз овај глобални центар прође око 90 милиона путника, што га чини седмим најпрометнијим аеродромом на свету.

"Наша стратешка локација на раскрсници Европе и Азије омогућава да служимо као витални центар за међународна путовања. Доказали смо да смо најотпорнији аеродром, опоравивши се најбрже након пандемије", рекао је генерални директор аеродрома Селахатин Билген за Си-Ен-Ен.

После овог аеродрома, следе аеродом Франкфрут са 296 директних дестинација, Шарл де Гол у Паризу са 282 дестинације, амстердамски Схипхол на 4. месту са 270 линија, прате га Међународни аеродром Чикаго такође са 270 линија, док Међународни аеродром Дубаи располаже са 269 директних летова.

ИГА у Истанбулу и неуобичајени помоћници 

Поред тога што је аеродром са највише директиних летова, ИГА у Истанбулу је пре неког времена био у жижи јавности због програма који је подразумевао дружење нервозних путника са псима. Наиме, специјално обучени пси имали су задатак да напете путнике забаве и опусте и овај потез је имао доста позитивних реакција: 

"Путовања могу да буду стресна...Према истраживањима, интеракција између животиња и људи смањује ниво стреса и анксиозности", рекао је менаџер Абдулкадир Демирташ, а писао је Ројтерс.

image