Магазин

Специјално обучени пси умирују путнике на аеродрому у Истанбулу (ВИДЕО)

Аеродром у Истанбулу је увео неконвенционалне "помоћнике", који умирују и забављају путнике који су нервозни пред лет. Многи хвале овај програм и тврде да су им терапеутски пси заиста помогли да се умире пред одлазак на дугачко путовање.
Специјално обучени пси умирују путнике на аеродрому у Истанбулу (ВИДЕО)© Freepik/freepik

Последњих месец дана, истанбулски аеродром ИГА спроводи посебан програм који помаже код ублажавања стреса и анксиозности за многе путнике. Специјално обучени пси имају задатак да нервозне путнике забављају и опусте. Утисци су позитивни, а путници кажу да су посебно захвални за ове крзнене помоћнике пред дуг, стресан лет.

Након позитивних повратних информација, оператер аеродрома ИГА жели да прошири пројекат, повећавајући број паса на располагању, како би још ефикасније утешили путнике, рекао је Абдулкадир Демирташ, менаџер за корисничка искуства, преноси "Ројтерс". 

"Путовања могу да буду стресна... Према истраживањима, интеракција између животиња и људи смањује ниво стреса и анксиозности", рекао је Демирташ.

"Пси које смо овде изабрали прошли су једногодишњи процес и обуку. Они су данас овде јер су били успешни," рекао је Мурат Џенгиз Коџа, стручњак за понашање паса и тренер који прати псе на аеродрому. Додао је да су животиње обучене да не реагују на звукове или људе, тако да су пси највише сконцентрисани на умиривање нервозних путника.

"Ћао свима! Ја сам Куки, овде сам да бих помогао онима који се плаше летења, да им умањим стрес и усрећим их. Као тим, ми тежимо да свако путовање постане уживанција. Мој омиљени део су, наравно, срећни тренуци које делим са вама," пише поред видео клипа пса терапеута Кукија на званичном Инстаграму аеродрома.

image