Магазин

Неправедно на лошем гласу: Кромпир има здравствене предности, битно је како се конзумира

Кромпир, поврће које ужива велику популарност, без разлога већ неко време носи титулу да је нездрава намирница. Спомињу се "празне калорије" и да утиче на добијање килограма, али изгледа да све то ипак треба да оставимо по страни. Стручњаци истичу да можемо да уживамо у његовим великим предностима - битно је само како га једемо и када.
Неправедно на лошем гласу: Кромпир има здравствене предности, битно је како се конзумира© Pixabay

Од печеног, преко пиреа и салате, па све до прженог - разни су рецепти и прилози од кромпира. Додавање овог поврћа у оброк није нужно нездрав избор, како се мисли, наглашавају нутруционисти.

Кромпир је изненађујуће богат хранљивим материјама, одличан је извор витамина Ц и добар извор витамина Б6, важних хранљивих материја за здравље коже, имунолошку функцију, метаболизам. Обезбеђује и калијум који се у великој мери недовољно конзумира, а помаже у регулисању крвног притиска и у неутралисању ефеката натријума.

Има око 87 калорија на 100 грама, а садрже влакна која утичу на контролу холестерола, регулисање пробаве и шећера у крви.

Да ли кромпир гоји

Не постоје чврсти докази да једење кромпира повећава ризик од гојазности, иако је важан начин на који га припремимо и колико једемо. Истраживања сугеришу да кромпир има мало калорија и да је више засити од других популарних угљених хидрата као што су пиринач и тестенина. Временом, замена пиринча или тестенине за кромпир, може помоћи у регулисању апетита, смањењу уноса калорија и утицаће на губитак тежине, пише Јаху лајф.

Кромпир и дијабетес

Истраживања која су доводила у везу кромпир и дијабетес нису била убедљива. Неке недавне студије, сугеришу да умерена конзумација кромпира није повезана са повећаним ризиком од дијабетеса типа 2. У одређеним случајевима се препоручује слатки кромпир, јер садржи нижи гликемијски индекс, а има влакна која могу помоћи у стабилизацији шећера у крви. Међутим, због садржаја угљених хидрата у кромпиру уопште, особе са дијабетесом треба да конзумирају умерене количине овог поврћа и других намирница које су богате угљеним хидратима.

Може се уживати у овој намирници

Битно је како се припрема - помфрит или онај пржен у дубоком уљу нису добре опције, а посебно ако се дода топљени сир, пржено месо, кајмак. Али зато, барен кромпир са блитвом и салатом или печени са пасуљем су неки од здравијих предлога.

image