Магазин

Ево како и кромпир пире може бити део здраве исхране

Кромпир пире, како је познато, прави се од кромпира, млека, путера и соли. Овај прилог није баш оцењен високом нутритивном оценом, јер садржи доста калорија и може утицати негативно на ново холестерола у организму. Ипак, не морамо да скроз одустанемо од њега. Он може да буде део наше исхране, али је битно да заменимо неке његове састојке здравијим варијантама и да га комбинујемо са поврћем, а не са месом, каже нутрициониста.
Ево како и кромпир пире може бити део здраве исхране© @ timolina/freepik

Често чујемо да кромир пире није добар за наше здравље, а посебно за особе које пате од високог холестерола и срчаних проблема. Баш због тога, многи кажу да је овај кремасти прилог "лоше" јело за организам. Ипак, дијететичари се не слажу са оваквим мишљењем и истичу да можемо да га конзумирамо, само треба здравије да га припремимо. 

Кромпир је користан, али додаци нису

Како је познато, кромпир је скробно поврће и препун је угљених хидрата, који су главни извор енергије у људској исхрани. Ова намирница је богата калијумом, који је важан за функционисање ћелија, као и за наше срце, мишиће, нерве.

Порција кромир пиреа, дакле 2, 3 кашике, има око 120 калорија. Биљни део пире кромпира подржава здравље, али су млечни састојци "компликују" јело, посебно ако поједемо превелику порцију. Маслац, млеко или павлака додају калорије и повећавају нездраве масти.

Дакле, ово поврће само по себи није лоше, али додатни састојци мењају његов нутритивни профил:

"Пуномасни млечни производи, попут путера, кајмака и сира, које додајемо у пире могу изазвати проблеме са холестеролом и срцем. То не значи да је пире кромпир лош, већ је јело о ком треба повести рачуна, посебно ако имате срчане болести", каже нутрициониста Јаси Ансари, а преноси Јуесеј тудеј.

Уместо путера користити млеко или јогурт са нижим садржајем масти

Имамо "зелено светло" да једемо кромпир пире, али под условом да није често на нашем менију и да неке додатке заменимо здравијим варијантама. Уместо путера, нутрициониста предлаже да ставимо само млеко или јогурт али са нижим садржајем масти.

"Уколико желите да једете кропир пире, предлажем да га комбинујте са поврћем или немасним протеинима као што су риба, бело пилеће месо", каже Ансари.

image