Зашто мачке не воле када затворите врата - шта их тада највише "мучи"

Ако сте некада затворили врата пред мачком, са друге стране сте вероватно могли да чујете мјаукање, гребање, а можда сте видели како крзнена шапа вири испод врата, гура их, у нади да ће их отворити. Зашто мачке не подносе када затворите врата и не пуштате их у одређену просторију? Да ли су уплашене, исфрустриране или можда чак увређене? Ево шта кажу стручњаци.

Када затворите врата, било да се мачка налази са друге стране или је заједно са вама у просторији, она ће вероватно почети да се буни. Прилазиће вратима, кренуће да мјауче, да их гребе, да покушава да дохвати кваку... Можда се тада запитате: Чему толики презир према затвореним вратима? С друге стране се ништа не дешава, није као да сте је заувек "заробили" и да се врата никада више неће отворити!

Ипак, мачке то не схватају тако олако, а према стручњацима, затворена врата им проузрокују страх од пропуштања, то јест ФОМО (Fear Of Missing Out). Мачке су забринуте, јер мисле да се нешто битно дешава у другој соби, а да оне нису ту да виде шта је, анализирају...

Мачке су по природи радознала створења, воле да посматрају све што се дешава на њиховој територији. Ово укључује и кућу њиховог власника, а управо та потреба за контролом је оно што им помаже да преживљавају у дивљини. Због тога нам, у кућним условима, њихово негодовање када затворимо врата можда делује необично.

"Мачке воле да контролишу приступ простору, кретање по територији", рекла је консултант за понашање мачака Ингрид Џонсон за портал "Лајв сајенс". Додаје да мачке нису нервозне и "зле", већ су једноставно врста животиње која је уједно и грабљивац и плен - мора да лови да би преживела, али и да се осећа безбедно у свом окружењу.

Када затворите врата, радите баш оно што мачке најмање желе: немају избора, немају контролу и морају да трпе промене (чак и привремене). Иако то не значи да мачке желе нужно да буду укључене у оно што се дешава иза врата, оне ипак желе да знају шта се дешава, "за сваки случај".

Осим што им инстинкт управља понашањем, мачке такође уживају у пажњи својих власника, а ако затворите врата и онемогућите им да вам приђу, могу да се осећају одбачено. Једна студија из 2017. године сугерише да већина мачака преферира људску интеракцију у односу на друге стимулансе, укључујући храну и играчке.

"Мачка не разуме да су врата само привремено затворена. Оне само знају да је место коме су раније имале приступ, место где се осећају безбедно или где воле да спавају, дремуцкају, једу или шта већ имаш, сада одједном одузето", рекла је Џонсон. Из тога се развија фрустрација и нелагосност.

Ако желите да умањите стрес који ово производи мачки, а ипак постоје одређене просторије у које не желите да залази, морате бити доследни у забранама. На пример, ако мачки није дозвољено да борави у трпезарији током јела, немојте затварати врата само када је време ручка или када дођу гости, већ их увек држите затвореним. Ово ће мачки јасно дати до знања да то није део њене територије и биће мања шанса да ће желети да улази у просторију. 

На крају, иако већина затворених врата проузрокује одређене реакције код мачака, ако се понашају исувише агресивно и необично, прави узрок може бити здравствени проблем. У том случају је најбоље да тражите савет од ветеринара.