Магазин

Како је Стаљин наградио ствараоце атомске бомбе: Вила, плата за 119 година унапред и други поклони

На данашњи дан пре тачно 75 година успешно је тестирана прва совјетска атомска бомба, позната и као РДС-1. Њеним ствараоцима, Игору Курчатову и Јулију Харитонову Стаљин је доделио посебну награду, али и друге вредне поклоне. Без пажње власти нису остали ни други научници и инжењери који су учествовали у овом пројекту, као и развоју прве хидрогенске бомбе.
Како је Стаљин наградио ствараоце атомске бомбе: Вила, плата за 119 година унапред и други поклони© РИА Новости / РИА Новости

Јосиф Висарионович Стаљин је умео јако добро да цени радне и вредне људе, а награда која је носила његово име додељивала се истакнутим научницима, уметницима и херојима отаџбине. Једном је Стаљинову награду добила и спремачица у Кремљу, која је вредно радила чак и када су сви други већ увелико били код куће, са својим породицама.

Награда за прву совјетску атомску бомбу 1949. године

Игор Курчатов и Јулиј Харитонов, који су били заслужни за стварање прве совјетске атомске бомбе, од Стаљина су добили неколико награда. Највреднија од свих била је, убедљиво, Стаљинова награда првог реда у износу од чак милион рубаља! У то време, када је плата инжењера износила око 700 рубаља месечно, та премија била је једнака збиру плата за чак 119 година унапред.

И ствараоци хидрогенске бомбе су добијали премије

Нису само двојица научника добили награде - награђени су и Андреј Сахаров и Игор Там за развој хидрогенске бомбе 1953. године. За своје заслуге обојица су добили по пола милиона рубаља, као и друге нематеријалне поклоне. Притом, власт се није ограничила само овом двојицом научника, већ је наградила и друге чланове тима који су дали свој допринос развоју бомбе.

А и други чланови тима су били награђени

Тако је, примера ради, руководиоцу геолошког одељења, које је водило истраживања налазишта урана, додељена Стаљинова награда у износу од 600 хиљада рубаља, награда Златна Звезда Хероја Социјалистичког Труда, потпуно опремљена вила у било ком делу земље, аутомобил, као и бесплатно образовање за децу. 

Мањи допринос - мања премија

Остали инжењери који су учествовали у важном за СССР пројекту су такође добијали награде, а зависно од њиховог доприноса, оне су се кретале до 300 хиљада рубаља. Неки су премију добијали у готовом новцу, а некима су додељивани аутомобили, плацеви или станови у том износу. Свакако, сви који су били укључени у пројекат су добили неки вид захвалности од власти.

image