Магазин

Колико је Гагарин зарадио за историјски лет у космос: Читаво богатство за "само" 108 минутa

Херој руске и светске космонаутике, Јуриј Гагарин, оставио је дубоко урезан траг у историји када је тог 12. априла 1961. начинио први лет у свемир у летелици "Восток 1". За овај подвиг Гагарин је одликован највишим признањима и титулама, али и позамашном свотом новца. Колико је то Гагарин зарадио од свог првог (и последњег) лета у свемир?
Колико је Гагарин зарадио за историјски лет у космос: Читаво богатство за "само" 108 минутa© РИА Новости / РИА Новости

Такмичење две суперсиле у космосу, Русије и Сједињених Америчких Држава, почело је тачно 30. јула 1955. године, када су поводом Међународне геофизичке године САД објавиле своју намеру да лансирају прве вештачке сателите. Свега четири дана касније, Совјетски Савез је саопштио да ће "у блиској будућности" и сам лансирати сателит. Тако је свемирска трка почела, а ускоро се Гагарин нашао у епицентру дешавања.

Историјски лет у "лименој конзерви", у једној сасвим малој и једноставној свемирској летелици, Јурија Гагарина винуо је у небеса - и буквално и фигуративно, будући да му је тај храбри подвиг донео не само светску славу, већ и унапређење: са Земље је полетео као старији поручник, а само 108 минута касније приземљио се као мајор. Међутим, то није све: Гагарин је добио и позамашну своту новца, која је тада Совјетском обичном грађанину била апсолутно недостижна.

Колико је Гагарин зарадио током историјског лета у космос?

Све до 2008. године сви подаци везани за космичке мисије биле су строго чувана тајна, па се нико нарочито није ни бавио темом зарада или премија које су добијали совјетски космонаути. Наравно, од када су подаци постали јавно доступни, тема финансија Гагарина и других хероја космонаутике се некако сама наметнула. Кога не би занимало колико је то добио први човек у свемиру за 108 минута лета? 

За успешну реализацију првог лета у космос Савет министара СССР је издвојио фонд од 15.000 рубаља, што је, уколико се преведе на данашњу вредност, нешто више од 70.000 еура. Поређења ради, просечна месечна зарада обичног совјетског грађанина износила је око 81 рубље. Дакле, за историјски лет у свемир Гагарин је добио 185 просечних плата!

Гагарину је припао и најскупљи аутомобил тог времена, као и стан

Осим финансијске надокнаде, Јуриј Гагарин је од државе добио и Волгу, која се сматрала најскупљим и најпоузданијим четвороточкашем тог времена. На тај начин, власти су желеле не само да га награде већ и испромовишу домаћу ауто-индустрију. Волге у СССР нису биле за свакога - на њима се возила само елита тог времена, попут иностраних дипломата или важних државних чиновника. 

За заслуге у космонаутици, Гагарину је припао и четворособан стан у потпуности опремљен намештајем и техником. Власти су се итекако потрудиле око опремања ове некретнине, а вођено је рачуна о свему до најситнијих детаља: Гагарин није морао да купи чак ни завесе, ни постељину или играчке за дечију собу, све је било унапред обезбеђено. У стану се по налогу државног врха налазио чак и клавир.

Кућа за родитеље и ствари за све чланове породице

Родитељи совјетског хероја су такође добили поклон од државе - трособну монтажну кућу опремљену намештајем и, наравно, најсавременијом техником. Осим куће, њима је уручен и, комплет дефицитарне гардеробе у то време, попут кабаница и капута, хаљина, кошуља и одела, доњег веша и ципела.

Пригодни поклони нису заобишли ни супругу Јурија Гагарина, Валентину, као ни њихову прву ћерку, Галину, које су добиле и летњу и зимску гардеробу, доњи веш, капе, рукавице, сезонску обућу, ташне, дечја колица и играчке. Двојица браће и сестра Гагарина су за његов подвиг добили по 1.000 рубаља од државе, односно 12 просечних месечних плата.

image