Магазин

Лек Оземпик могао би да успори старење, показују резултати истраживања

Лек Семаглутид, познатији као Оземпик, који се користи за лечење дијабетеса типа 2 и гојазности такође би могао успорити процес старења, верују истраживачи.
Лек Оземпик могао би да успори старење, показују резултати истраживањаGetty © NurPhoto

"Овај лек има далекосежне користи које надмашују оно што смо првобитно замишљали", рекао је професор Харлан Крумхолц са Медицинског факултета Универзитета Јејл у америчког савезној држави Конектикат, преноси Би-Би-Си.

Истраживачи су открили да би овај лек могао да се користи за лечење широког спектра болести повезаних са срчаним инсуфицијенцијама, артритисом, Алцхајмеровом болешћу, па чак и раком.

"Не би ме изненадило да побољшање здравља људи на овај начин заправо успори процес старења", изјавио је у петак на конференцији Европског кардиолошког друштва 2024. професор Крумхолц након представљања студија о овом леку.

Нови подаци су објављени у бројним медицинским часописима, укључујући Journal of the American College of Cardiology (JACC), који професор Крумхолц уређује.

"Ови лекови би могли да донесу револуцију у кардиоваскуларну негу и могли би драматично да побољшају здравље кардиоваскуларног система код људи" рекао је он.
Истраживање учинковитости овог лета које је рађено на 17.600 добровољаца старијих од 45 година, који су примали или 2,4 милиграма семаглутида или плацебо током више од три године.

Учесници у испитивању су били гојазни или прекомерне тежине са кардиоваскуларним обољењем, али не и дијабетесом.

Они који су узимали лек имали су мању стопу смртности од свих узрока, укључујући кардиоваскуларне проблеме и ковид-19, открили су истраживачи.
Људи који су користили лек за мршављење имали су исту вероватноћу да се заразе ковидом-19, али су имали мању вероватноћу да умру од њега.

Забележена је стопа смртности од 2,6 одсто међу онима који су узимали семаглутид у поређењу са 3,1 одсто међу онима који су узимали плацебо.

Лек се издаје на рецепт, долази у облику инјекције и имитира хормон ГЛП-1, чинећи да се људи осећају ситије и мање гладно.

Стручњаци су раније упозорили да лек није брзо решење или замена за правилну исхрану и вежбање, те да се треба користити само под медицинским надзором.

Као и код сваког лека, могу се јавити нуспојаве и ризици - најчешћи су то мучнина, узнемирен стомак, надутост и гасови.

image