Магазин

"Оземпик бебе" - Популарни лек за мршављење проузроковао беби-бум

Након коришћења популарног лека за мршављење, Оземпика, многе жене су се сусреле са неочекиваном трудноћом. Иако популаризован на ТикТоку, феномен "Оземпик беба" има и своје научно објашњење.
"Оземпик бебе" - Популарни лек за мршављење проузроковао беби-бум© Canva / studioroman

Прошле године лек Оземпик доживео је свој пик популарности након што су бројне инфлуенсерке откриле да има скоро па магично дејство у процесу мршављења. Међутим, мало ко је очекивао да овај лек може изазвати повећану плодност. Ова такорећи нуспојава изненадила је све који су топили килограме уз Оземпик, па сада на свет долазе бебе које су зачете захваљујући њему.

Оземпик изазвао беби-бум

Све више жена широм света на друштвеним мрежама и другим порталима објављује своја искуства у вези са коришћењем Оземпика. Многе га хвале, поједине сматрају да процес мршављења уз помоћ њега не доноси ништа добро организму, али има и оних које су од шока потпуно заборавиле због чега су почеле да га узимају. То изненађење изазвано је неочекиваном трудноћом, која се јавила непосредно након отпочињања узимања лека. Сада друштвене мреже брује о "Оземпик бебама", а искуства жена се само нижу.

Стручњаци објаснили како је Оземпик потпомогао у заснивању породице

Многи доктори потврдили су постојање овог феномена, наводи портал Њујорк Пост. По њиховом мишљењу, разлога због којих Оземпик има позитивно дејство на плодност жена има два. Један је тај да овај лек захваљујући регулацији телесне масе доводи до баланса циклуса и хормоналног панела, а самим тим и повећања плодности. Други - да Оземпик може смањити, а у неким случајевима и потпуно неутралисати дејство контрацептивних пилула, а тиме и повећати шансу за (нежељену) трудноћу.

Да ли би Оземпик требало користити као стимулатор плодности

Иако је овакво дејство Оземпика сада добило и научно објашњење, лекари упозоравају да жене не би требало да га узимају са циљем повећања плодности. "Могуће су опасне последице по здравље уколико се овај лек узима током трудноће", нагласила је доктор Алисон Роџерс, репродуктивни ендокринолог у Центру за плодност Илиноиса. Како су показала испитивања на животињама, лекови овог типа могу довести до спонтаног побачаја и урођених мана код беба уколико их мајка узима у трудноћи.

image
VV inauguration
banner