Магазин

Шведска црква жели да забрани да очеви прате младу до олтара

Према традицији шведске лутеранске цркве, млада и младожења ходају заједно до олтара. Али последњих година, све више Швеђанки тражи да их њихови очеви "предају" будућем мужу. Обичај је у Шведској популаризован захваљујући холивудским филмовима, што је и обичај у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији. Док многи на ово гледају као на леп моменат спајања две породице, неке цркве планирају да овај обичај ускоро забране.
Шведска црква жели да забрани да очеви прате младу до олтара© Pexels/Ignatios Kourouvasilis

Иако обичај да отац "преда" своју ћерку младожењи није део шведске традиције, претпоставља се да се жеља за овим код многих Швеђанки развила под утицајем популарне културе и медија, посебно из Британије и САД. Поред тога, ова "холивудска традиција" је посебно заживела од 2010. године, када је шведска принцеза Викторија одлучила да њен отац, краљ Карл Густаф, прошета са њом половином стазе до олтара.

Последњих дана је ова тема поново постала актуелна, након што је на јесењем састанку шведске цркве поднет предлог да се забрани пракса да очеви предају своје ћерке пред олтар. Према речима неких свештеника, немогуће је избећи патријархални симоблизам овог обичаја.

"Релативно нови тренд да отац води младу до олтара и предаје је новом мужу није у нашој црквеној традицији", рекла је пасторка Сара Валденфорс, једна од оних који се залажу за забрану, преноси "Гардијан". "Иако је сцена лепа за будуће брачне парове, не можемо занемарити шта она симболизује: Отац који предаје малолетну девицу њеном новом старатељу."

Према шведској традицији, млада и младожења заједно шетају ка олтару. За сада, одлука о томе да ли млада може или не може да дође до олтара са својим оцем зависи од појединих свештеника. Како шведска црква представља литургију венчања је "питање које мора да се постави шведској цркви", рекла је Валденфорс, чланица опозиционих Социјалдемократа, додајући да јој је драго што је предлог изазвао дискусију о овој теми.

Међутим, има и чланова цркве који се не слажу са забраном, који верују да обичај само има за циљ да укључи породицу младе у церемонију, да не представља "законску и патријархалну примопредају".

"Кроз ово, млада или младожења бирају да обележе важност породице у свом животу, избор који свима који су укључени много значи. Примопредаја невесте је постала све популарнија у последњих 10 до 15 година. Вероватно је то због инспирације из Холивуда, али и венчања принцезе Викторије, где је краљ делимично прошетао са њом на путу до олтара", рекао је Хенрик Лоов, извршни комесар у жупи Јонкопинг.

Додао је и да број младих које прате овај обичај није толико велики - само око 10 одсто иде до олтара уз пратњу мајке или оца. Ово питање изазива дебату, рекао је, јер се дотиче две важне шведске вредности: Родне равноправности и слободе избора појединца.

"Они који се чврсто залажу за забрану верују да је предаја невесте патријархални обичај, док је многима који су оштро против забране тешко да прихвате да црква може да одлучи шта ће радити на сопственом на венчању," сматра Лоов. На крају, он не верује да ће предлог за забрану бити успешан јер социјалдемократе неће наћи довољну подршку других група. 

image