Три намирнице која никада не би требало да доручкујете, а сигурно посежете за њима
Јутарњи оброк је веома важан за тело и здравље, а треба да буде избалансиран и довољно заситан да би нас "држао" до ужине или ручка. Предлог дијететичара је да се конзумирају јаја или интегрални сендвич са салатом, али ако су нас маркетинг и рекламе навеле да посегнемо за слатким оброком и тако почнемо дан, можемо се наћи у великом проблему.
"Слатки доручак изазива свакодневни 'ролекостер', односно осцилације шећера", каже биохемичарка Џесе Инкаушпе, наводећи да су рекламе и брендирање довели у заблуду да мислимо да је слатки доручак идеалан начин да започнемо дан, али ово је заправо "маркетинг који нас је лагао деценијама".
Биохемичарка сматра да три специфичне намирнице треба избегавати ујутру, а то су слатке житарице, сок од поморанџе и тост. Наглашава да треба да одустанемо од сока од поморанџе, производа који се лажно промовише као здрав, јер реалност је да чаша сока садржи отприлике седам кашичица шећера, пише Мирор.
"Дуго се говорило 'попијте сок од поморанџе ујутру, то ће вам дати енергију' и 'доручак треба да буде сладак, требало би да буду пецива, житарице', али све је то лаж", појаснила је она.
Прерађена и храна слатког укуса излажене нас многим здравственим ризицима, посебно оним срчаним. Такође, утиче и на килограме, јер имамо осећај да никад је доста:
"Заслађена храна, посебно житарице за доручак, прекидају нашу способност да кажемо да смо сити", наглашава др Крис ван Тулекен.
Шта је препорука за доручак
Са друге стране, слана јела, када се конзумирају у правим количинама и у одговарајуће доба дана, најбоља су опција да бисмо дуже остали задовољни и сити. Јаја, здраве масти као што су авокадо или масна риба и влакна из поврћа ће нас "спречити" да често грицкамо између оброка, јер нећемо осећати жудњу и нећемо стално тражити нешто слатко.
"Најбољи доручак се заснива на протеинима. Протеини су веома важни и треба их јести да бисте били сити, телу су веома потребни", појашњава.