Магазин

Здрава исхрана јесте битна за имунитет детета, али важни су и други фактори

Почетак септембра је синоним за повратак деце у ђачке клупе и вртиће, а поновни долазак у колектив често подразумева да су малишани склонија вирусима, прехладама, грипу. Коју су све начини да им ојачамо имуни систем?
Здрава исхрана јесте битна за имунитет детета, али важни су и други фактори© Gustavo Fring/pexels

Због топлих дана, можда не изгледа да се јесен приближава, али календарски само што није наступила. Донеће "лакше" време, али и вирусе и прехладе. Посебно су на удару деца јер су у колективу и вируси се лакше преносе, те не би било на одмет да малишанима чувамо имуни систем и предузмемо неопходне кораке како бисмо им одржали што боље здравље. У наставку прочитајте које методе треба да искористимо, ма колико год досадно звучале, испробане су и корисне.

Здрава исхрана

"Под 'здравим' мислим на исхрану са: пуно воћа и поврћа, интегралним житарицама и немасним протеина. Здрава исхрана такође садржи млечне производе или други извор калцијума и здраве масти, попут биљног уља", истиче др Клер Макарнти.

Треба избегавати прерађену храну као и ону са додатком шећера и нездравим мастима. То не значи да дете никада не може да једе колачиће или сладолед, али не би требало да једе ту храну сваки дан. Ако дете одбија поврће, мултивитамин са гвожђем може имати смисла, али треба прво разговарати са педијатром о томе да ли су витамини или суплементи добра идеја.

Довољно сна

Свима нам је потребан сан да бисмо се освежили, а то посебно укључује и децу. Количина сна која им је потребна варира у зависности од узраста (од 12 до 16 сати дневно за бебе до осам до 10 сати за тинејџере), а такође и од детета до детета (некима је потребно више него другима). Можемо утицати здрав сан тако што ћемо ограничити употребу телефона и уређаје би заиста требало одложити сат или два пре спавања и по могућности да не буде у спаваћој соби ноћу. И наравно, неопходно је да се придржавају распореда.

Боравак у природи, играње и што мање стеса су такође веома важни за дететов имуни систем

За јачи имунитет важно је да су деца активна, и под тим се не подразумева само бављење спортом - то може бити играње на игралишту или одлазак у шетњу. Требало би да се побринемо да деца имају време за игру и да се друже са људима и другарима који их чине срећним. Препорука је да се проведи доста време са породицом и да се стварају прилике за децу да разговарају о свему што их забрињава.

Мере предострожности су увек на снази

Свако у породици може предузети једноставне мере предострожности како бисмо остали здрави: "Перите руке. Покријте уста и нос лактом када кашљете или кијате. Држите се даље од болесних људи колико год можете и у одређеним ситуацијама маске такође могу помоћи, посебно у затвореним просторима", саветује лекар, а пише Хелт Харвард.

image