Магазин

Зашто су деца избирљива у јелу

"Нећу шпагете са месом", "Фуј, то је спанаћ", "Зашто је стављено кисело млеко у паленту" - сигурно можете наставити са набрајањем реакција и намирница које ваше дете неће да окуси. Многим родитељима је итекако познато колико је тешко наговорити малишана да проба избалансиран оброк и чини се да је та "борба" узалудна. И док се надамо да ће ситуација да се промени, у потрази смо за одговором - зашто су деца тако избирљива?
Зашто су деца избирљива у јелу© freepik

Постоји много контроверзи око тога шта се сматра "избирљивим у јелу" и да ли су за то "криви" родитељи, култура или нешто треће? Неки људи чак не верују да има одраслих особа које бирају шта ће да једу, док други сматрају да је избирљивост повезана са сензорним проблемима или аутизмом. Без обзира у шта верујемо, шта да радимо када дете потпуно одбије да једе или проба нешто ново?

Зашто су нека деца избирљива у јелу

Не постоји јединствен одговор, али стручњаци се слаже да већина деце пролази кроз избирљиве периоде и да начин на који родитељи реагују има много везе с тим колико избирљивост постаје екстремна и колико дуго траје.

"Деца могу да постану избирљива из разних разлога и избирљивост се сматра нормалном фазом. Како деца истражују своје окружење, они тестирају многе границе, укључујући и контролу над оним шта једу или не једу" каже доктор неонатолог Џенел Фери.

Такође, Фери додаје да дете "може да почне да проба нове намирнице након што види шта друга деца у школи једу". Истиче да постоји још један разлог за пробирљивост посебно код деце која иду у школу - често понављање истих оброка па они не желе да једу нешто што су јели скоро сваки дан.

Негативни коментари о храни утичу на дете 

"Негативни коментари о храни такође могу допринети избирљивој исхрани. На пример, ако кажете свом детету колико сте мрзели, а били сте приморани да једете одређену храну као дете, или кажете да су одређена јела "одвратна" могло би да их натера да у потпуности избегавају ту храну. Или ту су и они родитељи који не једу разноврсну храну, али желе да ту храну једу њихова деца и тако не дају добар пример", наводи Сауза.

"Људи који не једу многе намирнице претпостављају да не воле храну коју нису пробали", каже Сауза. 

Како родитељи могу помоћи деци да превазиђу избирљивост

Најефикасније савет би био да наставите да им сервирате броколи и остало воће и поврће које одбијају, слажу се стручњаци:

"Може да прође у просеку шест до 15 таквих сервирања, а понекад и до 100, пре него што дете развије наклоност према новој храни, тако да је важно наставите да подстичете да испробава нову храну", каже Фери.

Пошто се многи родитељи жале да њихова деца најчешће одбијају поврће, нутрициониста Цезар Сауза препоручује да покушају да понуде бар једну порцију поврћа дневно, без обзира да ли га дете једе или не.

"Циљ је да им стално поврће буде доступно док се не "упознају" са њим", каже.

Стручњаци саветују родитељима да избегавају да деци дају нездраву опцију када одбијају здрава јела. Ако ништа друго не успе, рад са дијететичаром је увек добра идеја.

Емоције утичу на избирљивост

Откривено је да је избирљивост често део већег проблема који сугерише да су деца која су се борила да контролишу своје емоције била су избирљива у храни.

Претварање оброка у "борбу за моћ" такође погоршава навике у исхрану, наводи студији из 2020. године објављена у часопису Педиатрикс. Родитељи који су ограничавали шта њихова деца једу, вршили притисак на њих да једу и били захтевни у време оброка, доста су утицали да деца имају специфичне навике у исхрани, тачније да тешко хоће да пробају нове намирнице. 

"Неки неуро-сензорни поремећаји могу довести до избирљиве исхране. Ово може укључивати поремећаје из спектра аутизма, опсесивно компулзивне поремећаје", каже Фери за Јху Лајф.

Иако ово може бити изазовно, могуће је да помогнете детету да повећа број намирница коју једе, посебно када схватите према којој храни дете има аверзију, а коју воли, или бар толерише.

Међутим, Фери истиче да ако дете показује озбиљну ригидност у својим навикама у исхрани и губи на тежини, онда је време да разговарате са педијатром. "Под тим се подразумева затвор, бол у стомаку или друге стомачне тегобе", додаје она.

image