Магазин

Пре него што почнете са дијетом, поставите себи ова четири питања

Приче о дијети и губитку тежине се често препричавају на друштвеним мрежама, уз бескрајно глорификовање одређених трендова у домену мршављења. Стручњаци напомињу да је мршављење процес који изискује вољу и време и да би требало пре него што почнемо са редукционим начином исхране, поставити следећа питања.
Пре него што почнете са дијетом, поставите себи ова четири питања© Thought Catalog/unsplash

Статисте говоре да је чак 42 одсто одраслих људи широм света покушало да смрша - почињу са разним дијетама, користе се суплементи, пије се топла вода са лимуном како би се убрзао метаболизам. Многе мотивише циљ, односно губитак килограма и добро здравље, други одустају већ на почетку, трећи смршају, али јо-јо ефекат одради своје. Зато, пре него што се почнемо са дијетом, битно је да поставимо следећа питања:

Да ли је дијета заиста могућа

Неопходно је да размотримо финансијске трошкове исхране или начина живота, као и време и ресурсе који су нам потребни. На пример, да ли треба да купимо одређене производе, суплементе или да пратимо строги план оброка? Ако дијета "долази" од некога ко покушава да нам нешто прода, као што је одређени производ за мршављење који је потребан да бисмо пратили дијету, ово би могао да буде аларм за узбуну. Многе екстремне препоруке за исхрану занемарују приступачност, вештине кувања, где живимо, па чак културу и етику.

Да ли постоје докази коју иду у корист дијете

Самопроглашени "стручњаци" на мрежи ће често износити тврдње фокусиране на одређене групе, познате као циљне групе популације. У неким случајевима, докази за овакве тврдње могу доћи из студија на животињама, које можда уопште нису применљиве на људе. Зато треба имати на уму да постоји могућност да ће добри резултати изостати. Потребно је време и много висококвалитетних студија да нам кажу да је дијета сигурна и ефикасна, а не само једна студија, пише Сајенс Алерт.

Како ће дијета утицати на живот

Храна је много више од калорија и хранљивих материја - може бити тачка повезивања и неизоставна је на прославама. Често је извор уживања, утехе или чак начин да се истраже нови делови света. Зато је важно је размислити како дијета може да се одрази и у оваквим ситуацијама. 

Да ли ће утицати на ментално здравље

Студије су показале да дијета може негативно утицати на наше ментално здравље, а прескакање оброка појачава симптоме депресије и анксиозности. Многе дијете не узимају у обзир психолошке аспекте, иако је ментално здравље једнако важно као и физичко. Јело не би требало да изазива стрес, анксиозност или кривицу. 

Дијета је много више од губитка килограма, јер је ипак целокупно здравље у питању. Особе које даје предност здрављу у односу на губитак тежине, имају доста бољих здравствених исхода, кажу истраживања.  То укључује позитивнији однос према храни, мање кривице и стреса. Али као и било шта, потребно је вежбање и време да се изгради позитиван однос према храни, а препорука је да се укључе у процес и стручњаци који ће бити од помоћи. 

image