Магазин

Како победити јо-јо ефекат

Дошли смо до жељене килаже после вишенедељне дијете и активног вежбања. Рекли бисмо да смо задовољни како изгледамо, здравији смо, енергичнији. Ипак, статистика каже да већина људи не успе да одржи губитак тежине током времена, а многи на крају поврате више него што су изгубили. Како се одупрети јо-јо ефекту?
Како победити јо-јо ефекат© @ drobotdean/freepik

Већина људи у току свог живота, били су бар једном на дијети или рестриктивном начину исхране. Многи од њих су успели да изгубе велики број килограма, али и да брзо осете јо-јо ефект, односно враћање на стару килажу.

Брз губитак тежине скоро да није одржив и праћен је јо-јо ефектом, кажу стручњаци. Другим речима, то је процес губљења и ненамерног поновног добијања од 10 до 50 или више килограма. Јо-јо ефекат је уобичајен и међу женама и мушкарцима. Често га можемо да приметимо кад брзо скинемо килограме, на пример за неко венчање, окупљање за 10, 20, година од матуре у средњој школи и слично. Прође славље и наши килограми се врате очас посла. 

Како упаднемо у овај зачарани круг

Трудимо се, изгубимо килограме и онда, миц по миц, вратимо се на почетак. Људи су подстакнути да крену са дијетом јер су искусили коментаре или задиркивања о својој тежини или су на пример, негативно упоређивали своја тела са стандардима лепоте и осећали се лоше због своје величине, говори ново истраживање, а пише Сајколоџи тудеј. Боре се са осећањем стида и разочарања због своје тежине, напомињу психолози.

Особе имају поремећено понашање у управљању тежином, као што је преједање, ограничавање хране, оптерећеност калоријама, прекомерно вежбање. Ово има тенденцију да резултира губитком тежине, али краткотрајно. Циклус се даље наставља и стигма, стрес, као и срам узму ствари по своје, односно врате нас на почетак са више килограма него што смо изгубили.

Како прекинути циклус 

Стручњаци саветују да постанемо свеснији, али и да препознамо и зауставимо покретаче дијете. Под тим подразумевају да:

  • пратимо знаке глади
  • избегавамо људе у стварном животу и на друштвеним мрежама који би могли да изазову стигму или срамоту тела
  • окружимо се људима који позитивно гледају на тело
  • преобликујемо мисли о тежини, односно да поченемо да мислимо о здрављу
  • престанемо да се вагамо
  • једемо интуитивно, да не ограничавамо храну и да се не оптерећујемо калоријама
  • радимо на изградњи снаге и да гледамо на јело као на гориво
  • кренемо на терапију да бисмо пронашли адекватну подршку и научили да будемо срећни у било којој величини

Препоручује се да људи, осим ако је медицински неопходно, избегавају дијету, а ако треба да изгубе тежину из здравствених разлога, да јој приступе као на дугорочну промену начина живота, а не као брзо решење, наглашава професорка Линзи Ромо, ауторка студије.

image
VV inauguration
banner