Магазин

Не само у фрижидеру - плесни могу да се крију и на овим кухињским местима

Није изненађујуће да је кухиња савршено место за размножавање плесни, јер је она поуздан извор хране, влаге и кисеоника. Сигурно сте барем једном затекли буђ на храни која је дуго стајала у фрижидеру, али постоји још неколико скривених кухињских места и предмета у којима она може да "вреба". Ево како да је уклоните и спречите да се то поново догоди.
Не само у фрижидеру - плесни могу да се крију и на овим кухињским местима© Canva

Иако мале количине буђи коју повремено пронађете у кухињи вероватно неће утицати на здравље, неке врсте могу изазвати алергијске реакције или, у екстремним случајевима, могу бити врло токсичне. Али одговарајућа хигијена у кухињи ће спречити настанак већег проблема - ево на која места морате да пазите.

Где се буђ често крије

Храна је највећи извор буђи у кухињи. Док су производи као што су свеже воће, сир и векне хлеба идеално тло за раст буђи, чак и веома мале количине хране (проливена кафа, остатци џема из тегле) могу да одрже колоније живим.

"Свако место у вашој кухињи где се храна може заглавити, а затим добије влагу из ваздуха или из друге хране - било које од тих места може да накупи буђ", каже за "Нешнал џиогрефик" Дон Шафнер, председник одељења за науку о храни на Универзитету Рутгерс.

Као што нам је већ познато, фрижидери пружају посебно плодно тло за буђ. "Заптивка фрижидера је добро место јер може да акумулира влагу", каже Шафнер, додајући да остали погодни делови укључују фиоке за воће и поврће или онај углови на задњем делу, где су сосеви или пића могу неприметно да цуре низ површине.

Као и други микроби, плесни нису превише избирљиви што се тиче места где расту. "У теорији, заиста не постоје површине на којима микроби попут плесни не би расли", каже Џордан Печија , професор одељења за хемијско инжењерство и инжењерство животне средине на Универзитету Јејл. "Од пластике преко дрвета до челика - ако тамо има воде, наћи ће начин да расте". 

Ни други уређаји нису безбедни

Ипак, одређене тачке су посебно погодне за раст гљивица, а то су делови кухиње који су редовно влажни, али се не чисте или не користе често - попут апарата за кафу или блендера. Било који делови апарата који су стално мокри могу бити скривено место на коме плесни могу да се развијају.

Остали кухињски уређаји такође могу допринети расту буђи. "Постоји много гљивица које живе у нашим машинама за прање судова", каже Џоан Бенет, професор биологије и патологије биљака на Универзитету Рутгерс. Истраживања су показала да читав низ врста плесни може колонизирати машине за прање судова, упркос екстремно високим температурама и влази.

Нису само чврсте површине склоне расту буђи, већ и предмети које имамо у кухињи. Пешкири и крпе за судове, као и простирке за под су такође склони развоју буђи. Део опасности је да је буђ на простиркама тешко уочити, за разлику од оне на чистом белом зиду или на пластици. Слично томе, пешкири за прање судова, ако се често користе и оставе на подлози без сушења, лако ће привући колоније буђи, квасца и бактерија.

Иако је врло тешко уочити буђ на сунђерима (који су, попут дасака за сечење и судопера, идеални за бактерије), то не значи да буђ не може да расте на њима. Сунђеви држе воду, могу задржати остатке хране. На основу више истраживања, познато је да је сунђер вероватно једна од најпрљавијих ствари у кухињи.

Како избећи и отклонити кухињску буђ

Већина буђи се може избећи ако одржавамо кухињу сувом и чистом.

"Кључна ствар је да влажност буде ниска", каже Печија и додаје да "буђ неће расти на сувој површини". Пазите на кондензацију, обришите просуту храну и течности које су негде процуреле.

Иако не постоји прецизна препорука колико често треба чистити фрижидер и друге кухињске површине, један пут у једној или две недеље је генерално прикладно. Што се тиче пешкира и сунђера, најважније је смањити накупљање влаге и често их мењати. Нека се сунђери осуше након коришћења, а ако желите да обавите брзу дезинфекцију сунђера, можете да их убаците у машину за прање судова.

image