Магазин

Шта све не треба држати на врху фрижидера

Врх фрижидера делује као савршено место за складиштење и штедњу простора, тако да многи од нас остављају намирнице, апарате и друге кућне предмете на њему. Међутим, постоји неколико ствари које никако не би требало да стављамо на фрижидер, јер ће пре направити проблем него решење, а у неким случајевима могу довести до опасности.
Шта све не треба држати на врху фрижидера© Unsplash/Cong Wang

Ако се врх фрижидера користи као простор за складиштење, то може да утиче на вентилацију уређаја", објашњава ватрогасац Џејмс Флин за "Ридерс дајџест".
Током процеса хлађења и замрзавања хране, фрижидер производи топлоту, а та топлота мора негде да оде. Да би се распршила, фрижидери имају кондензаторе који се налазе на врху, са стране или позади, у зависности од модела.


Ако оставимо ствари на врху, блокирамо добар проток ваздуха, што може отежати рад фрижидера, јер се топлота која напушта кондензаторе не одводи онолико ефикасно колико би требало. Ово прекомерно нагомилавање топлоте може, у најбољем случају довести до смањеног века трајања уређаја, а у најгорем случају је потенцијална опасност од пожара.
Поред тога, складиштење хране на врху фрижидера може да јој поквари квалитет. Дакле, које ствари не би требало одлагати на врху?

Хлеб

Хлеб и друга пецива лако могу да постану устајала, довољно је да прође само неколико дана (а некада и мање), а то се дешава чак иако их држимо на оптималном месту за складиштење. А ако ову храну оставимо на врху фрижидера, овај процес се само убрзава.
Блокирање протока ваздуха векном хлеба није добро ни за намирницу, а ни за уређај. Топао ваздух исушује храну, а ко је у питању хлеб у пластичним кесама, стварају се услови за стварање буђи.

Кувари

Иако је интернет постао главни извор рецепата, многи још увек користе куваре или старе породичне рецепте написане на папиру.
Логично је да желимо да нам је рецепт буде близу, јер желимо да знамо које намирнице треба да извадимо из фрижидера. Нажалост, било које врсте књига на фрижидеру представљају опасност од пожара. Папир и други запаљиви предмети не би требало да се чувају на апарату који је свакодневно укључен.

Мали апарати

Чување уређаја који се не користе свакодневно, као што су кувало за пиринач, тостер или апарат за кафу, може бити изазов. Они су велики, па је важно да за њих ослободимо простор у кухињи, а у исто време не желимо да нам буде тешко да их извучемо када је то потребно. Врх фрижидера тада делује као добар избор, али је ово више опасна, него практична идеја.


Осим што може доћи до пожара ако фрижидер производи топлоту, веома лако могу да се помере и падну, посебно зато што често отварамо и затварамо врата фрижидера, те се уређаји на врху постепено приближавају ивици.

Зато би требало да избегавамо тешке или нестабилне предмете који би могли изазвати повреде ако падну са овог места.

Лекови

Горњи део фрижидера је високо, па може да делује као сигурно место за чување лекова, да буду ван домашаја деце. Међутим, малишани могу бити одлучни, тако да није препоручљиво да их држимо на отвореном, јер увек могу да довуку столицу, попну се на њу и истражују "забрањене делове" кухиње.

Поред тога, делотворност самих лекова се може смањити, јер је већину њих потребно држати на "хладном и сувом" месту, што сигурно није врх фрижидера који производи топлоту. Најбоље је да стоје у орману.

Вино

Хладне температуре у фрижидеру нису идеалне за дуготрајно складиштење, а без обзира где га чувамо, вино заузима много простора. Разумљиво је да се ослањамо на врх фрижидера, посебно ако имамо сталак за вино и немамо довољно места за њега у другим деловима кухиње.

Ипак, топлота је непријатељ било које врсте вина. Температуре складиштења које нису адекватне могу лоше да утичу на боју, арому и укус након само једне недеље и упропасте пиће.

Биљке

Иако ово не важи за све кућне биљке, многим врстама неће пријати животни услови на врху фрижидера. Можда им се не свиђа топлота, можда неће добити довољно светла...

Такође, биљке које стоје на врху фрижидера тешко је заливати, јер нису приступачне и није лако избећи прскање и просипање воде на површине око њих. С обзиром да није претерано практично, можемо их запоставити, па ће временом увенути. Поред тога, свако отварање и затварање их помера, тако да неочекивано могу и пасти.

Сто, полице или оквири прозора су боље опције за кухињске биљке.

image
VV inauguration
banner