Магазин

Најважнији нутријенти који често недостају деци

Деца су често избирљива у јелима, нека су и изразито категорична и неће да окусе одређене намирнице. Родитељи покушавају на све начине да их наговоре да бар пробају, али без успеха. Одбијање или недовољно избалансирана исхрана може утицати да малишану недостају одређени нутритијенти, а међу честим су витамин Д и влакна.
Најважнији нутријенти који често недостају деци© nensuria/freepik

Иако се родитељи труде да деци нуде здраве и избалансиране оброке, једноставно не могу да знају да ли малишани заиста једу како би требало. Које су то хранљиве материје које деца не добијају довољно?

Витамин Д

"Jедан нутријент који велика већина деце не добија довољно je витамин Д", каже др Гери Киркилас. И научна истраживања то потврђује, показујући да 60 oдсто деце узраста од 6 до 11 година имају недостатак овог витамина.

Лекар објашњава да оно што је специфично у вези са витамином Д је то што се не налази у многим намирницама. Иако га има и лососу, печуркама, јајима и крављем млеку, примарни начин да се добије довољно је сунчева светлост. "Витамин Д игра велику улогу у здрављу имунитета, регулацији крвног притиска и менталном здрављу. Важан је за апсорпцију калцијума, који игра значајну улогу у развоју костију", наглашава Киркилас.

Влакна

Када деца не добијају довољно влакана који се налазе у воћу, поврћу, житарицама, расте вероватноћа да ће се разболети и да су под већим ризиком од гојазности. То је зато што храна богата влакнима има тенденцију да обилује хранљивим материјама, док јела са ниским садржајем влакана су логично сиромашна хранљивим материјама, али су богата угљеним хидратима и шећером.

"Кључна су за варење, тако да ако ваше дете не добија довољно, те расте вероватноћа да имати проблеме са затвором или дијарејом", наглашава Џени Баглеј, дијететичар, а пише Хафпост.

Лутеин и зеаксантин

Налазе у зеленом, лиснатом поврћу као што су кељ, спанаћ, броколи и грашак и неопходни су за здравље очију, а утичу на здравље очију и когнитивне функције, као што су памћење и пажња: "Недостатак ових хранљивих материја може довести до лошијих визуелних перформанси, укључујући потешкоће са читањем и препознавањем детаља, што може утицати на учење", наглашава педијатар Тања Алтман.

Што се тиче тинејџера, лекари кажу да морају да једу више него раније, а још је важније да добијају довољно хранљивих материја. У овом периоду треба обратити пажњу на гвожђе и калцијум који је веома важан нутријент за раст и здравље костију - посебно током пубертета и тинејџерских година када је раст брз.

Ако је дете, без обзира колико има година избирљиво у храни и тестови крви показују да не добија довољно одређених хранљивих материја, тада педијатри предлажу да би требало да узме суплементацију. Киркилас је такође истакао да како тинејџери почну сами да одлучују шта ће јести, за њих је корисно да науче како изгледа испуњавање потреба за хранљивим материјама, што може укључивати рад са нутриционистом.

image