Магазин

Сирово није увек боље - поврће које је здравије када се скува

Иако често чујемо да је најбоље конзумирати пресно поврће, јер се тако чувају витамини, одређене намирнице је ипак боље јести куване, печене или пак пржене. Изненађујуће, на листи се нашао парадајз ког је боље јести термички обрађеног, тврде нутриционисти.
Сирово није увек боље - поврће које је здравије када се скува© Elena Leya/unsplash

Нутритивна вредност поврћа варира у зависности од тога како је припремљено и сервирано - већина поврћа нуди оптималну количину витамина, минерала и других хранљивих материја када се конзумира сирово, али неко кувано поврће је заправо здравије него да једе пресно. 

"Кување поврћа може олакшати вашем телу да апсорбује нутритивне предности", каже дијететичар Трејси Локвуд Бекерман и препоручује поврће које је ипак боље јести термички обрађено.

Парадајз

Иако је уживање у свежем парадајзу директно из баште једноставно летње задовољство, кување парадајза има додатне предности. Кување разлаже чврсте ћелијске зидове парадајза, што омогућава телу да лакше апсорбује корисне хранљиве материје попут ликопена, снажног антиоксиданта који може помоћи у јачању имунитета и заштити током сезоне прехлада и грипа. Ипак, треба пазити да се парадајз не препржи или загори, јер високе температуре могу смањити количину корисних витамина и минерала, саветује Бекерман.

Шаргарепа

Док су сирове шаргарепе здраве, куване су још корисније. Кување омогућава да се бета-каротен, антиоксидант који се у телу претвара у витамин А, лакше апсорбује. А како је познато, витамин А подржава имунитет и здравље очију.

Спанаћ

Иако многи мисле да је сиров спанаћ здравији, кување је заправо делотворно на гвожђе и друге хранљивих материја као што су витамини А, Е и цинк, а које се налазе у овом зеленишу. Такође, додавање хране богате витамином Ц, попут лимуновог сока или наранџе, побољшаће апсорпцију гвожђа у телу.

Шпаргле

Кување шпаргли разлаже њихове дебеле ћелијске зидове, чиме тело лакше апсорбује витамине А, Ц и Е, који помажу у борби против болести. Припремање шпаргли на здравом уљу, као што је маслиново, додатно повећава апсорпцију хранљивих материја, пише Real simple.

image