Магазин

Лични асистент у Холивуду - посао из снова или пакла

Звучи као посао из снова - радити као лични асистент холивудске звезде, ући у јединствени свет филмских сетова, продукцијских састанака и забава са звездама, а можда чак и изградити сопствену каријеру у домену шоубизниса. Иако неки асистенти доживе успех у индустрији, велики број њих остаје у сенци својих послодаваца, подложан прихватању било каквих услова рада како би задржали своје позиције.
Лични асистент у Холивуду - посао из снова или паклаGetty © David M. Benett / Contributor

Делује да и лични асистенти великих звезда живе гламурозно - концерти, премијере, путовања, летовања, скупоцени поклони, црвени теписи као да су остварење великих жеља, а све то раме уз раме са звездом. Заиста, одређени примери говоре да посао личног асистента је посао из снова, јер служи као одскочна даска за даљи напредак. На пример, бивша асистенткиња глумице Виноне Рајдер, Сиби Блажић, остварила је каријеру у филмској индустрији и касније се удала за Кристијана Бејла. Бивши асистент Кевина Спејсија, Дејна Брунети је продуцент номинован за Оскара.

Иако, постоји случајева да су лични асистенти славних личности касније дошле до професионалног успеха, ипак су многобројнији примери где су се суочавали са послом без радног времена, са мало граница и готово никаквом заштитом од хира и ексцентричности својих послодаваца.

Случај асистента Метју Перија

Немоћ коју овај посао носи објашњава зашто је холивудска заједница била узнемирена када је бивши асистент Метјуа Перија, Кенет Ивамаса, истражен због улоге у глумчевој смрти прошлог октобра. На крају, признао је кривицу за "заверу за дистрибуцију кетамина која је проузроковала смрт", што би му могло донети и до 15 година затвора.

На први поглед, детаљи Ивамасиних поступака изгледају веома забрињавајуће. Он је према судским документима објављеним прошлог месеца, признао да је помагао Перију у набавци кетамина из више извора и да је убризгао глумцу смртоносну дозу 23. октобра прошле године. Пери му је рекао: "Убризгај ми велику дозу", а он је то урадио.

Међутим, једно питање које судски документи не обрађују јесте да ли је Ивамаса осећао да има избора. Многи ветерани Холивуда су изразили разумевање за његову ситуацију, јер знају како је радити за некога ко има сву моћ у односу, док ти немаш никакву, пише Гардијан.

Суочавање са великим изазовима

Особе које раде у овој професији могу се суочити са немогућим задацима, попут набавке оброка из ресторана који је удаљен хиљадама километара, или су изложени разним малтретирањина. Понекад их послодавци траже да прекрше закон, на пример захтевају да набаве дрогу и они се осећају приморано да пристану из страха да не изгубе посао или да ће бити стављени на "црну листу" у индустрији, што би их спречило да пронађу ново запослење.

Бројни негативни примери 

Један ветеран музичке индустрије који је менторисао велики број асистената који су били "заглављени" у оваквим радним окружењима, и који је желео да остане анониман ради њихове и своје заштите је казао: "Емоционално, физички, ментално, уроњен си у њихов нарцизам. Ти си само улога у њиховом свету, они нису улога у твом".

Ту мисао је поделила и Ровена Чиу, бивша асистенткиња продуцента и осуђеног силоватеља Харвија Вајнстина, која је написала у Њујорк тајмсу: "Као асистент, налазиш се у двострукој замци: готово да немаш моћ, а ипак носиш огромну одговорност. У основи, асистенти не припадају себи самима".

Све у свему, посао личног асистента у Холивуду је изазован и често потцењен. Иако можда носи потенцијал за напредовање, опасности су велике, а живот и рад асистената су далеко од гламурозног.

image