Магазин

Да ли бисте јели инсекте да су укуснији

Око две милијарде људи (четвртина светске популације) већ једе инсекте као део своје свакодневне исхране, кажу подаци Уједињених нација, а према заговорницима здравстених и еколошких предности конзумирања буба, више људи би требало да им се придружи. Да ли бисте били део ове групе ако су бубе добро зачињене или ако су "маскиране", самлевене у комбинацији са укусним сосевима? Могу ли инсекти постати нова врста "егзотичне хране" која је светски популарна, попут сушија?
Да ли бисте јели инсекте да су укуснији© Canva/artpritsadee

Шта сте спремни да урадите да бите спасили планету? Можда бисте користили мање пластике или измените исхрану? Неки су спремни да се потпуно предају веганству, али има и оних који одлазе корак даље, тако да су им главни избор протеина - инсекти.

"Морамо да се усредсредимо на то да их учинимо укусним", рекао је тим кувара из Њујорка, који је недавно дизајнирао мени за цврчке за конференцију, која је имала за циљ да пронађе решења како да инсекти буду примамљивији за јело широм света.

Интересантно је да, иако је догађај био посвећен увођењу инсеката на светске јеловнике, већина гостију се ипак одлучила за други шведски сто, са рибом и месом. С друге стране, црвчци на столу до њега су били помешани са чилијем, нудлама, супом, кувари су се потрудили да прикрију њихов "земљани мирис"... Поред тога, истраживања су показала да цврчци имају висок садржај протеина, а за њихов узгој је потребно мање воде и земље у поређењу са стоком.

Ипак, изгледа да то није било довољно да људе привуче ка инсектима.

Неке земље све више подстичу исхрану пуну инсеката - у Сингапуру је као врста храна недавно одобрено 16 врста буба, укључујући цврчке, свилене бубе, скакавце и пчеле. Она припада групи неколицини земаља, укључујући Европску унију, Аустралију, Нови Зеланд, Јужну Кореју и Тајланд, које регулишу почетне фазе индустрије јестивих инсеката.

Кувари зато имају велики задатак - да инсекте учине укусним, да пронађу разноврсне начине припреме, што може бити посебан изазов.

Откако је Сингапур одобрио кување са бубама, неки ресторани у свету се тек окушавају у томе, а има и неких који већ годинама служе ову врсту протеина. Један ресторан у Токију служи салату са мадагаскарским бубашвабама, које "шушкају" на кревету од лишћа и чери парадајза, куглу сладоледа са три сићушна скакавца смештена на врху, па чак и коктел са жестоким алкохолним пићем направљеним од измета свилене бубе.

Наш став према другачијој исхрани

Можда наведени специјалитети звуче одбојно, али то је још један пример људског (спорог) привикавања на новитете у исхрани.

Вековима су инсекти били цењени извор хране у различитим деловима света - у Јапану су се скакавци, свилене бубе и осе традиционално јели у областима без копна, где су месо и риба били ретки. Данас се цврчци и свилене бубе обично продају као грицкалице на ноћним пијацама на Тајланду, док гости у Мексико Ситију плаћају стотине долара за ларве мрава, јело које су Астеци некада сматрали деликатесом.

Али стручњаци за бубе забринути су да се ове кулинарске традиције не поклапају са глобализацијом, јер се оваква исхрана повезује са сиромаштвом, прљавштином...

Наравно, ставови људи би се могли променити. На крају крајева, гурманске посластице као што су суши и јастози су некада за већину људи били несхватљив концепт. Суши је почео као јело радничке класе које се налазило на уличним тезгама, а јастози су некада били служени затвореницима и робовима у североисточној Америци због њиховог обиља, док су данас једна од најлуксузнијих врста меса, преноси Би-Би-Си.

Дакле, храна која се некада сматрала "исувише егзотичном", или се чак није сматрала јестивом, може постепено постати опште прихваћена. Ипак, биће потребно неко време да се промени мишљење целог света по питању кознумирања инсеката, а питање је времена да ли ће врхунски сос или прилог да буду довољни да у свима пробуде жељу за грицкањем оклопа и ножица. 

image