Свет

ЕУ одобрила: Ларве и инсекти на менију у Европи

Присталице и промотери зелене агенде тврде да уколико пржени зрикавци и салате са брашнарима замене одређене одреске и хамбургере, могу да играју "малу улогу" у спречавању изумирања врста и ограничавању климатских промена
ЕУ одобрила: Ларве и инсекти на менију у Европиwww.globallookpress.com © © Chris Humphrey

Европска унија је одобрила продају ларви брашнара и зрикавце за људску исхрану, док још осам захтева чека одобрење. Ларве се могу продавати смрзнуте, сушене, у облику праха или пасте, а зрикавци као делимично одмашћени прах.

За бројне Европљане, помисао да се створења која се мигоље, или пузе једу у било ком облику није баш привлачна. Међутим, они се сматрају деликатесом у многим кухињама широм света и део су исхране у многим земљама, од Мексика до Тајланда.

"Нико неће бити приморан да једе инсекте", написала је Европска комисија на Твитеру прошле недеље.

Кампању једења инсеката врло вредно спроводе на Западу, па је раније "Вашингтон пост", позвао Американце да им бубе постану главна храна, тврдећи да ће прелазак с говедине, свињетине или пилетине на јестиве инсекте допринети очувању животне средине.

На "Амазону" се већ могу купити усољени мрави, а протеинске плочице од зрикаваца на располагању су у швајцарским продавницама.

Присталице и промотери зелене агенде тврде уколико пржени зрикавци и салате са брашнарима замене стекове и хамбургере, могу да играју "малу улогу" у спречавању изумирања врста и ограничавању климатских промена.

Један од главних заговорника зелене агенде Бил Гејтс, на пример, проповеда исхрану базирану на вештачком месу као меру заштите животне средине. У исто време Гејтс је постао највећи власник обрадивог пољопривредног земљишта у Америци.

image