Магазин

Можемо ли се "предозирати" енергетским пићима: Ово су скривене опасности

Продају се на сваком кораку, близу школа, амбалаже су атрактивне и укус им је сладак. Добра су ако вам треба брз налет енергије, да пребродите дан. Међутим, ту се предности енергетских пића завршавају. Шта се дешава када претерамо са конзумацијом и да ли постоји боља алтернатива када смо преморени и када нам треба "гориво"?
Можемо ли се "предозирати" енергетским пићима: Ово су скривене опасности© Pixabay/Gadini

Када вам је потребна додатна енергија, вероватно ћете посегнути за конзервом енергетског напитка. Садржи кофеин који ће да вас "продрма", а у исто време има сладак укус, за разлику од горчине коју има кафа. Међутим, да ли је енергетско пиће увек одговор када сте уморни, а треба вам подстрек? Да ли је то исто што и спортско пиће, те је адекватно за оне који тренирају?

А шта је са децом? С обзиром на изглед напитака, делују као да су намењени млађима - или ипак треба поптуно да их избегавају? Стручњак за Си-Ен-Ен даје одговоре на најчешће постављена питања о овим напицима.

Шта су заправо енергетска пића

Иако не постоји стандардна дефиниција енергетских напитака, обично су то пића која се продају ради повећања пажње, будности и енергије. Често садрже велике количине кофеина, шећерa и легалне стимулансе, укључујући таурин, гуарану и Л-карнитин. Не би требало помешати их са спортским пићима, иако имају сличне састојке.

Спортска пића су пића која садрже електролите, а користе их спортисти и други људи који губе воду и електролите током тешких вежби и знојења. Неки садрже само соли и електролите, а други ће имати додане шећере.

Енергетска пића могу да садрже и неке електролите и додате шећере, али њихова главна сврха је да служе као стимуланс. Не треба их користити за замену електролита и течности изгубљених током вежбања.

Када енергетска пића постају опасна

Велика количина кофеина може изазвати убрзан рад срца, од чега лако постајемо нервозни и узнемирени. То затим доводи до проблема са спавањем, што парадоксално узрокује све већи умор током времена - па тако и све већу потребу за конзумирањем енергетских пића. Они који конзумирају енергетска пића мислећи да надокнађују електролите и течност могу постати дехидрирани, посебно зато што је кофеин диуретик који подстиче губитак течности.

Осим тога, веома велика конзумација кофеина може довести до интоксикације кофеином. Иако је ово стање ретко, може бити опасно, чак и ризично по живот, посебно када се поремети рад срца. Појединци могу доживети срчани застој, као и друге тешке симптоме, као што су отицање мозга и отказивање бубрега.

Овај ризик се повећава када се пређе препоручена количина од 400 грама кофеина дневно за одрасле (око четири или пет шољица кафе). Мало је вероватно да ће неко ко пије до 400 милиграма кофеина имати озбиљне ефекте интоксикације кофеином, али би сигурно могао да доживи нервозу и поремећај сна.

Нека енергетска пића могу да садрже чак 200 или 300 милиграма  кофеина по боци или конзерви, тако да је заиста важно пажљиво погледати листу састојака пре конзумирања.

Посебан опрез за децу

Стручњаци препоручују да деца и адолесценти никако не конзумирају енергетска пића или било која пића која садрже кофеин и додатни шећер. Чак и мала количина може повећати ризик од анксиозности, хиперактивности, па чак и прекомерног дебљања, болести срца и масне јетре. Међутим, између 30 и 50 одсто адолесцената наводи да конзумирају енергетска пића, која се често продају у близини школа.

Родитељи би требало да буду веома пажљиви и знају састојке сваког пића које њихова деца купују, посебно јер многи енергетски напици изгледају као обични сокови.

Енергетска пића пре спортских активности

Генерално, вода је најбољи облик хидратације за већину људи. Они који су забринути због губитка електролита приликом знојења требало би искључиво конзумирају спортска, а не енергетска пића. Они који ипак желе да користе енергетска пића за побољшање перформанси би требало добро да знају количину кофеина коју конзумирају.

Ко би највише требало да избегава енергетска пића

Осим деце, други људи који би требало да буду опрезни укључују оне са хроничним проблемима са срцем и бубрезима или високим крвним притиском, јер кофеин и други стимуланси у енергетским напицима могу повећати број откуцаја срца и крвни притисак.

Кофеин такође може да утиче на одређене лекове, укључујући неке антидепресиве и лекове за дијабетес. Људи који узимају лекове на рецепт треба да провере са својим лекаром да ли је безбедно да конзумирају енергетска пића.

Бољи начини за смањење умора и повећање енергије

Енергетска пића могу бити брзо и привремено решење, али доносе потенцијалне ризике и нису намењена за дугорочну употребу.

Ако патите од сталне исцрпљености, важно је разумети зашто - уверите се да не постоје основни медицински проблеми, као што су анемија, хипотироидизам или апнеја у сну. Погледајте свој распоред спавања и видите да ли би промена неких навика спавања могла помоћи, а измене у вашој исхрани такође могу донети више енергије.

На крају, проблем може бити и врло једноставан, попут дехидратације. Конзумирање довољно воде током дана могло би вам помоћи више од енергетског напитка, и то без ризика који произилази из превеликих количина стимуланса у телу.

image