Србија и Балкан

Зашто су нам деца "полудела" за "Прајмом": Да ли је пиће, које кошта 1.000 динара, опасно?

Према декларацији "Прајм" садржи мешавину воде, кокосове воде, и вештачких заслађивача, док енергетска верзија, како се може видети на интернету где се и највише продаје, садржи и до 200 мг кофеина
Зашто су нам деца "полудела" за "Прајмом": Да ли је пиће, које кошта 1.000 динара, опасно?Getty © Brandon Bell / Staff

Напитак "Прајм" је својом појавом на тржишту направио прави "бум" међу децом и постао сензација.

Ово пиће, које си осмислили јутјубери Логан Пол и Кеј-Ес-Ај, производи се у две поткатегорије и више варијанти "Прајм хидратејшн" и "Прајм енерџи".

Ова двојица инфлуенсера, веома су популарни на друштвеним мрежама, зато помама за овим пићем не престаје међу младима широм света, па и у нашој земљи.

Популарно пиће може да се купи на бензинским пумпама по цени од 1.000 динара за пола литре.

Деца су масовно почела да конзумирају ово пиће, а како је објављено на друштвеним мрежама, за оне који нису могли да приуште смишљена је нова идеја.

Наплаћивао се гутљај овог пића по цени од 100 до 200 динара, у зависности од школе до школе, a како поједини медији пишу чак се наплаћује да се овај напитак помирише (50 динара) или да се дете само фотографише са флашицом овог напитка за друштвене мреже (200 и 300 динара).

Ј.Т. ученица осмог разреда једне Основне школе у Земуну, рекла је за РТ Балкан, да ово пиће више није толико популарно у њеном друштву, као што је било прошлог месеца.

"Пиће је одвратно, продавало се за 200 динара по гутљају", рекла је Ј.Т.

Ученик исте школе В.М. који је у млађем разреду рекао је да је међу његовим вршњацима ово пиће јако популарно.

"У школи купују, али са тренинга деца не купују", рекао је В.М, додајући да његови вршњаци нису свесни ако неко пиће није здраво.

Мајка двоје школске деце Верица Н. рекла је за РТ Балкан да не схвата помаму за овим пићем, те да је цена превисока.

"Деца су летос била са школом у Грчкој и донела су овај сок, нисам могла да верујем када сам чула која му је цена, да сам ја била са њима, никада им не бих дозволила да га купе", рекла је ова мајка, која је додала да је укус сока пресладак.

Што се тиче "Прајм енерџи" напитка оно је забрањено у Словенији и Хрватској, јер садржи састојак Л-теанин, који није дозвољен у безалкохолним пићима у ЕУ. Црна Гора је такође током септембра забранила продају "Прајм" лименки и флашица, јер су покренута испитивања овог артикла.

Такође, на лименци овог енергетског пића пише да се не препоручује деци испод 18 година.

Хрватски инспектори у продавницама нису пронашли спорни "Прајм", али су ипак открили да се продаје преко интернета.

"Уколико санитарна инспекција затекне такав производ на тржишту, поступиће у складу са Законом о храни и донеће меру забране стављања на тржиште и наредити повлачење с тржишта", кажу из хрватског Државног инспектората, а преноси "Јутарњи лист".

Према евиденцији граничне фитосанитарне инспекције пиће "Прајм енерџи" који садржи кофеин није увезен у нашу земљу.

Што се тиче садржаја сока "Прајм хидратејшн" ту са технолошке стране нема ничег спорног, рекла је за РТ Балкан технолог Александра Ивановић.

"Сам састав пића је у реду, има вештачких заслађивача, али има их и у другим намирницама. Једино што не знамо колике су количине (јер не пише на декларацији) ових састојака. Све што се увезе требало би да прође царинску контролу и надзорне комисије, које би све то требало да испитају, а сама декларација не каже да је нездраво", рекла је она.

Што се тиче "Прајм енерџи" пића она каже да Л-теанин није дозвољен у ЕУ, али да он није ни увезен код нас у земљу.

Како је рекла мање се говори о саставу, нпр. "кока-коле", која садржи између осталог и фосфорну киселину, јер је то популаран бренд и цена му је прихватљива.

Према декларацији "Прајм" садржи мешавину воде, кокосове воде, и вештачких заслађивача, док енергетска верзија, како се може видети на интернету где се и највише продаје, садржи и до 200 мг кофеина.

image