Магазин

Проглашена "Најбоља земља на свету" - висока места заузимају европске земље, а ево где је Србија

Према квалитету живота, инфраструктури, пословању и бројним другим факторима је процењено неколико десетина земаља широм света, али једна се посебно истиче према својим предностима, по чему је освојила прво место.
Проглашена "Најбоља земља на свету" - висока места заузимају европске земље, а ево где је Србија© Pexels/Matheus Guimarães

Анализа је користила ставове више од 17.000 људи широм света како би проценила колико је свака држава рангирана по категоријама, укључујући моћ, отвореност за пословање и културни утицај.

Јапан, који се попео за четири места у једној години, био је на другом месту због својих високих позиција у категоријама предузетништва и покретача.

САД се налази на трећем месту најбоље рангираних, два места више од прошлогодишњег рангирања. САД је број један за снагу и агилност, број два за предузетништво и број три за културни утицај.

Остале земље у првих 10 су Канада, Аустралија, Шведска, Немачка, Велика Британија, Нови Зеланд, Данска.

На врху листе је Швајцарска, која је на првом месту скоро сваки пут од 2017. године. У извештају се наводи да је "запажен учинак у три најтеже подкатегорије: квалитет живота, предузетништво и друштвена сврха."

Стабилност земље очигледна у областима као што су политика, економија, образовање и иновације, и да је високо рангирана у многим повезаним атрибутима анализе најбољих земаља. На основу перцепције испитаника, Швајцарска заузима друго место у подкатегоријама за економску и политичку стабилност.

Швајцарској се приписује њен "невероватан образовни систем" као главна заслуга за неке од инжењерских производа по којима је Швајцарска најпознатија, попут мостова и сатова. Висок квалитет живота у Швајцарској је процењен према ниској стопи криминала и добрим транспортним системом.

Ова земља се такође сматра најбезбеднијом међу онима који су оцењивали, а рангира се као најмање корумпирана нација међу онима у анализи најбољих земаља.

На местима од 11 до 25 су Норвешка, Француска, Холандија, Сингапур, Италија, Кина, УАЕ, Јужна Кореја, Шпанија, Финска, Аустрија, Исланд, Белгија, Ирска и Катар.

На другој половини табеле биле су земље из Африке, Блиског истока, Јужне Америке и источне Европе.

Украјина је претрпела највећи пад у рангу, пала је са 68. места на 80. за само годину дана. Русија се у међувремену попела се за једно место на ранг листи, попевши се са 37. на 36. место.

Затим следе Азербејџан, Иран, Казахстан, Хондурас, Камерун, Алжир, Либан и Белорусија.

Србија се налази на 88. месту. "Србија је мала држава у централно-југоисточној Европи чија је историја временска линија европских ратова који датирају из средњег века. Савремена Србија одражава нејасноће и противречности модерне Европе - културно богате, релативно развијене економски, али вођене регионалним ривалствима и етничким тензијама", стоји у извештају. 

Недавни глобални догађаји су у великој мери променили рангирање нација, посебно на Блиском истоку.

Рат између Израела и Хамаса приморао је Израел да падне за 10 места у односу на прошлу годину, наводи "Дејли мејл". Као резултат тога, перцепција о посвећености Израела људским правима, његовој политичкој стабилности и његовој прилагодљивости, ове године је значајно опала. 

image