Магазин

Радохоличари живе краће чак и од алкохоличара, показала су истраживања

Остајање на послу дуже, рад без слободних дана и годишњег одмора, неоспорно утичу на продуктивност. Али, то није једино што је забрињавајуће. Оно што је још страшније јесте да овакав режим рада, коме су радохоличари посебно склони, може довести и до бројних здравствених проблема, па чак и изазвати превремену смрт.
Радохоличари живе краће чак и од алкохоличара, показала су истраживања© Canva / Elnur

Реченица "Рад је створио човека" једна је од најпопуларнијих крилатица присталица марксистичке филозофије. Међутим, превише рада може имати управо супротан ефекат и човека практично збрисати са лица земље. Макар тако тврде амерички научници.

Научнике је занимало како превише рада утиче на здравље

У истраживању у коме је учествовало 749 жена узраста између 45 и 64 године научници су детаљно анализирали нихов начин живота и сакупили прегршт информација о томе који део свог живота су провеле радећи, а посебно - радећи дуже од нормалног радног времена. Наредне две деценије они су само посматрали добровољце, пренео је портал  American Journal of Epidemiology (АJЕ).

Резултати нису нимало оптимистични - недостатак одмора убија

Испоставило се да су оне жене које су радиле више имале и далеко више здравствених проблема, а конкретно - чешће оболевале од кардио-васкуларних обољења попут хипертензије и атеросклерозе, као и депресије. Испитанице које су радиле прековремено и без довољног броја слободних дана су, баш из тог разлога имале и краћи животни век, што је научнике нарочито забринуло.

Колико сати прековременог рада је довољно да се рад организма наруши

Како би се појавили први симптоми, попут пада имунитета, бола у мишићима и зглобовима и поремећаја сна, потребно је, по мишљењу стручњака, тек неколико узастопних дана у којима би особа радила прековремено. Оно што је посебно забрињавајуће јесте и да је за појаву негативних ефеката довољно "само" три сата прековременог рада дневно. А када је реч о радохоличарима, то уопште није ретка појава.

Радохоличари у већем ризику чак и од хроничних алкохоличара

Овако несмотрен однос према сопственом здрављу, коме је већина радохоличара склона, на опште стање организма има много већи утицај него, примера ради, склоност ка алкохолизму, упозоравају експерти. Према њиховим речима, хроничан умор, који је јавља као последица рада без слободних дана и годишњег одмора, повећава ризик од настанка инфаркта за чак 100 посто.

image