Магазин

Спавање на послу: Капсула за спавање стојећи ће повећати продуктивност запослених

Јапански научници развили су посебну капсулу која запосленима омогућава да на послу током паузе задремају у стојећем положају. "Џирафнеп" је креиран по узору на дуговрате животиње попут лама, алпака и жирафа, које некада заспу у вертикалном положају.
Спавање на послу: Капсула за спавање стојећи ће повећати продуктивност запослених© Youtube / 広葉樹合板株式会社

Јапанци су познати као велики радохоличари који на послу проводе и по 14 до 16 сати дневно марљиво радећи. Ипак, и њима је потребан одмор, а отуд и идеја јапанске компаније Којуџу Гохан да се креира посебна, иновативнa капсулa у којој запослени могу да дремну током паузе на послу.

Капсула је по величини најприближнија телефонској говорници, висне око два и по метра и ширине око 1,2 метра, а она садржи низ платформи на које се човек може наслонити у што природнијем положају за спавање, док посебни зидови блокирају буку која долази са спољашње стране. Унутар капсуле налази се и сензор за дим и дискретна расвета.

Капсула за спавање ће повећати продуктивност запослених

Дизајнери капсуле "Џирафнеп" тврде да ће помоћи у побољшању продуктивности запослених и њиховом општем здрављу. Научна истраживања показала су да многи људи доживљавају физички умор и стрес, али да кратак сан током посла може умногоме побољшати перформанс запослених. Ипак, дизајнери препоручују да спавање у капсули не траје дуже од 20 минута, јер се тако може омести ноћни сан. Уређаји попут овога у будућности би могли да се нађу не само у јапанским канцеларијама, већ и у локалним ресторанима, кафићима и другим пословним просторима, чиме ће се свим запосленима дати прилика да се брзо опораве током дана.

image