Зашто нас привлаче онлајн профили људи које у ствари не волимо

Да ли примећујете да пратите одређене људе на друштвеним мрежама, а не осећате баш никакву радост када видите њихове објаве? Штавише, дубоко у себи осећате презир или нелагоду, те вам је расположење још горе након гледања њиховог садржаја? У исто време, једноставно не можете да престанете да их пратите. Ово значи да сте можда зависни од "хејт фоловинга (hate following)".

Било да је бивши друг из разреда који сада има "савршен" живот или инфлуенсер чије "упеглане" фотографије изазивају љубомору, вероватно пратите барем једну овакву особу, која није ваш пријатељи или неко коме се искрено дивите - већ они које "пратите из мржње", а можда чак и не схватате да то радите.

Концепт "хејт фоловинга" је сличан као "хејтвачинг" (када намерно гледате серије и филмове које не волите). Овде је разлика у томе што не гледамо забаван садржај који можемо да критикујемо, исмевамо и у томе проналазимо задовољство, већ пратимо објаве људи који нам се не допадају - а ипак, желимо да будемо "у току" са њиховим животом.

Зашто нас интересују животи људи који нам нису драги

Можда звучи нелогично да на друштвеним мрежама пратимо људе који у нама не буде позитивне емоције, али за ово заправо постоји прилично "људско" објашњење, а то је сујета.

Потајно се можда надамо јавној, политички некоректној изјави на коју ће сви да реагују, лошој фризури која ће заувек остати забележена на мрежама, или било којем погрешном потезу, само да бисмо се осећали мало боље када упоредимо свој живот са особом коју пратимо.

То радимо јер нам је међусобно поређење у природи, посебно у тренутном дигиталном добу, где је хвалисање на мрежама постало императив. Из тога произилази "тихо надметање", које нас наводи да се из туђег неуспеха, који се лако забележи на мрежама, осећамо као да смо упешнији, да је наш живот бољи... Све ово долази из жеље да се стекне моћ над људима за које се, према друштвеним стандардима, сматра да имају моћ у виду новца, изгледа и других ствари које се величају на мрежама.

Претеривање у "хејт фоловингу"

Иако може изгледати безазлено, па чак помало забавно, праћење људи за које заиста не желите да успеју и буду задовољни само утиче на вашу срећу. Стално излагање садржају који вас нервира може повећати ваш стрес и анксиозност. Између осталог, свесно тражење садржаја само да бисмо поклекнули негативним емоцијама и зависти смањује самопоштовање.

Када се стално упоређујемо са другима, посебно са људима чији животи делују савршено на мрежам, наше самопоуздање пада. Ово све може врло лако да постане вртлог незадовољства и фрустрације сопственим животом - чак и када не постоје велики проблеми.

Како да спречите ову навику

Ако након гледања садржаја људи које не волите, којима завидите и које потајно желите да "престигнете" на друштвеној лествици, обратите пажњу на то како се осећате након тога. У већини случајева, само ћете бити мрзовољни, љубоморни, ирационални... 

Престаните да пратите налоге који вас депримирају, а замените их профилима који вас орасположе или умирују. Пронађите позитиван садржај са лепим вестима из целог света, животиње, људе који деле иста интересовања...

Покушајте и да правите редовне паузе од друштвених мрежа и искористите време да урадите нешто што вас чини срећним. Прошетајте, прочитајте књигу, састаните се са пријатељем. Тада не заборавите да искључите обавештења и престаните да проверавате свој телефон.