Магазин

Подморница "Титан" се покварила неколико дана пре фаталног зарона, сведочи бивши директор компаније

Бивши научни руководилац "ОушнГејта", изјавио је да се подморница Титан, на путу до олупине Титаника, покварила само неколико дана пре прошлогодишњег фаталног роњења када је погинуло петоро људи.
Подморница "Титан" се покварила неколико дана пре фаталног зарона, сведочи бивши директор компаније© OceanGate Expeditions/XinHu/globallookpress

Стивен Рос, поморски научник и члан посаде Dive 87 на Титановој четвртој мисији 2023. године, сведочио је на саслушању о трагичној несрећи. Он је рекао комисији америчке обалске страже која истражује трагедију да је проблем платформе у јуну 2023. довео до тога да су се путници "превртали", али да тада нико није повређен.

Научник је напоменуо путницима да постоји проблем са вентилом променљивог баластног резервоара и пошто је требало доста времена да се квар платформе поправи, роњење је прекинуто и вратили су се на површину да поправе проблем.

"Било је неугодно и непријатно, и било је потребно доста времена да се проблем реши", рекао је научни руководилац, додајући да није знао да ли је посада извршила инспекцију трупа након роњења.

Шест дана касније, подморница Титан, у власништву компаније за подводни туризам, "ОушнГејт Експедишн", имплодирала је на путу ка месту олупине Титаника у северном Атлантском океану, пише Скај Њуз.

Још је нагласио је да зна да подморница Титан није била инспектована од стране америчке обалске страже у 2021, 2022. или 2023. години.

Такође је поменуо два инцидента током ронилачке експедиције ка Титанику 2022. године, укључујући гласан прасак који су чули док су израњали.

"О том праску смо разговарали са посадом, стручњацима мисије и научницима. Теорија је била да је вероватно дошло до померања притисне коморе у њеном металном лежишту, и да је, када се вратила на место, могла направити тај гласан звук", појаснио је.

Пре Титанове четврте мисије за експедицију на Титаник 2023. године, Рос је рекао да му је речено да се подморница "закачила за препреку" и претпостављало се да је узрок био напуштени рибарски прибор, "али да то није било закључно", и није му било речено да ли је дошло до оштећења због препреке, пише Си-Ен-Ен.

Кобни јун 2023. године

Подморница Титан је изгубила контакт са матичним бродом током роњења до Титаника 18. јуна 2023. Када није успела да изрони, уследила је међународна спасилачка мисија у удаљеним водама, неколико стотина километара југоисточно од Њуфаундленда у Канади.

На крају су власти закључиле да је пловило претрпело изненадни унутрашњи колапс узрокован огромним притиском. Остаци подморнице пронађени су на дну мора, неколико стотина метара од Титаника, а власти су пронашле "претпоставља се људске остатке" за које се верује да припадају жртвама.

Путници су који су изгубили живот на Титану су били Стоктор Раш (61), шеф "Оушнгејта", компаније која је организовала зарањање, британски истраживач Хамиш Хардинг (58), Шахзада Давуд (48) и његов син Сулеман (19), као и француски ронилац Пол-Анри Нарголе (77).

image