Магазин

Супруга човека заробљеног у несталој подморници је потомак путника са "Титаника"

Након што је подморница "Титан" изгубила контакт са светом и остала заробљена у океану, испливавају занимљиве чињенице како о овом пловилу, тако и о људима који су се на њoj нашли. И не само да је подморница добила име по броду из књиге која је инспирисала градитеље Титаника, већ је и супруга једног од чланова посаде који је остао заробљен у плаветнилу океана, потомак путника са чувеног потопљеног брода.
Супруга човека заробљеног у несталој подморници је потомак путника са "Титаника"© Wikimedia/public domain

"Вода не може угасити љубав, нити је може утопити", цитат је из "Песме над песмама", који стоји на надгробном споменику који припада породици Штраус. Иако наизглед делује као љубавни цитат посвећен изгубљеној љубави, сада готово да звучи судбински.

Наиме, супруга власника батискафа "Титан", за којим се данима трага након што је нестао у дубинама Атлантског океана, је потомак брачног пара који се утопили на Титанику, Исидора и Иде Штраус. Реч је о Венди Раш, чији супруг је извршни директор "ОушнГејта", Стоктон Раш. Госпођа Раш је потомак америчког бизнисмена немачког порекла, једног од оснивача малопродајног ланца "Мејси", и девојке чија је породица тек стигла у САД из Европе. 

Породица Штраус, не само да је била једна од најбогатијих свог времена, већ вам је сигурно и позната њихова љубавна прича, јер је приказана у филму "Титаник" редитеља Џејмса Камерона. Многима је баш ова сцена остала у сећању као пример оданости и љубави. 

Ко су били Исидор и Ида Штраус? По многима пар из снова. Иако веза није почела романтично као у филмовима, јер се радило о уговореном браку, искрено су се заволели а породица и пријатељи су их сматрали сродним душама и говорили су да су изузетно одани једно другом. Исидор је много путовао због посла, па су он и супруга увек размењивали по неколико писама дневно. Када су им деца порасла, њих седморо, и када им Ида више није била потребна код куће, кренула је на путовања са Исидором.  

А тако је било непосредно пре одласка на крстарење када је пар био на зимовању у Европи. Иако је требало да се врате кући раније, штрајк рудара у Енглеској је одложио њихове планове. Исидору је речено да ће, док траје побуна, само један брод сигурно пловити у Америку и то величанствени, "непотопљиви" Титаник.

И тако су се Исидор и Ида нашли на путу за Америку 14. априла 1912. године, када је Титаник ударио у санту леда и почео да тоне. Пар је успео да дође до чамца за спасавање, а официр задужен за евакуацију им је понудио места у њему. Међутим, Исидор је одбио да буде спашен све док је на Титанику било жена и деце, а онда ни Ида није хтела да уђе у чамац.

"Не желим да се сада одвајам од мужа. Како смо живели, тако ћемо и умрети- заједно", рекла је Ида, а то су чули људи који су већ били у чамцу. Иако ју је муж молио да се спасе, госпођа Штраус се није предомислила. Она је својој слушкињи дала бунду, "јер јој више неће требати", и придружила се супругу у ишчекивању сасвим извесног потапања на тада највећем броду на свету. Последњи пут је пар виђен како седи на палуби држећи се за руке док се око њих све рушило. 

Када су преживели путници стигли у Њујорк, сведочили су о невероватној љубави старијег пара који није хтео да се раздваја, ова прича се убрзо проширила светом. Постоје докази да су је рабини препричавали својим верницима током богослужења у синагогама, писале су новине о овом пару, чак им је посвећена и песма.

Исидорово тело је пронађено и идентификовано, али је Идино заувек остало негде у дубинама океана. 

Нажалост, баш таква судбина, стотину година касније, предвиђа се супругу Венди Раш, Стоктону Рашу. У недељу је, подморница "Титан" са пет људи у њој, започела пут у дубине океана ка потонулом Титанику, а после сат и по, изгубљен је контакт са спољним светом. 

image