Магазин

Боја аутомобила утиче на потрошњу горива: Како да одаберете економичнијег потрошача

Избор боје аутомобила није само ствар естетике, већ и економичности, показала су истраживања. Ако желите одабрати четвороточкаша који ће трошити мање горива - обратите пажњу на боју возила.
Боја аутомобила утиче на потрошњу горива: Како да одаберете економичнијег потрошача© Canva / Vinh Dao

На потрошњу горива утичу бројни фактори - стил вожње, опште стање четвороточкаша и његових виталних компоненти, преоптерећеност возила, па и квалитет пнеуматика који обезбеђују добро пријањање површини. Али, постоји још једна, веома неочигледна карактеристика аутомобила, која игра важну улогу у потрошњи горива, а то је његова боја. Како она утиче на економичност аутомобила објаснили су стручњаци из Калифорније.

Ако желите да уштедите на гориву - бирајте возила ових боја

Истраживање које је спроведено у оквиру пројекта Кул Карс (Cool Cars) показало је да су четвороточкаши чија је каросерија светлије боје (попут беле или сребрне) мањи потрошачи горива. Овакав закључак поткрепљен је логичним објашњењем: светлија возила упијају мање сунчевих зрака, те се и мање загревају, захвајујући чему је температура у њиховој кабини нижа. Самим тим, вожња у овим возилима је комфорнија и ређе захтева укључивање климе, која троши гориво.

Тамнија возила су већи потрошачи горива

Тамнији аутомобили су, са друге стране, много већи потрошачи горива, показала су истраживања. Када стоје паркирана, ова возила имају тенденцију да апсорбују већу количину сунчевих зрака, због чега се и брже загревају, а у топлијем периоду године могу достићи и температуре опасне по живот. Када возач или путници уђу у усијани аутомобил, клима је прво што се укључује, због чега се и потрошња горива аутоматски повећава.

Разлика у потрошњи је осетна на годишњем нивоу

Истина, разлика у потрошњи горива није драматична уколико се овај параметар посматра на дневном или недељном нивоу, али ако се сагледа дугорочно (током годину дана), бројка је значајна. Светлији аутомобили због ређе и временски краће употребе климатизације троше чак 13 процената мање горива у односу на тамније четвороточкаше, пренео је портал АутоЏош, позивајући се на истраживање калифорнијских научника.

image