Магазин

Уз помоћ ових трикова ћете уштедети гориво у зимском периоду

Зимски период је, без премца, део године када је потрошња горива највећа. Не само да су услови на коловозу захтевнији, па самим тим и мотор под већим оптерећењем, већ и клима у колима ради нон-стоп, како би у кабини била пријатна температура. На срећу, уз помоћ ових једноставних трикова потрошњу горива лако можете смањити, а кућни буџет ће вам на томе бити захвалан.
Уз помоћ ових трикова ћете уштедети гориво у зимском периоду© Canva / Syda Productions

Вожња у зимским месецима, када су на коловозима поледица и снег, а у ваздуху "дебели минус", може бити веома изазовна, што за возача, што за кућни буџет. Пре свега јер је аутомобил један од највећих потрошача. На који начин смањити потрошњу горива, а самим тим и уштедети нешто новца, објаснили су експерти за вожњу у зимским условима, а ми вам доносимо четири једноставна трика уз помоћ којих ће вожња бити економичнија.

Растеретите аутомобил што више можете

Чишћење снега и леда са аутомобила није само питање безбедности у саобраћају, већ може значајно олакшати и његову укупну масу и омогућити већу аеродинамику у вожњи. Још један начин да растеретите аутомобил јесте вађење непотребних ствари из кабине и гепека, попут транспортера за кућног љубимца, седишта за дете или резервног точка. Њега можете једноставно заменити сетом за репарацију гума. Осим тога, уклоните са крова аутомобила кровне носаче и кофер уколико нигде не путујете, тиме ћете аутомобил олакшати за још који килограм и уштедети мало више горива.

Немојте загревати возило пре кретања

Загревање аутомобила пре кретања тако што га оставите да ради у "леру" уопште није добро за мотор, као ни за околину. На тако малим обртајима, док возило мирује, мотор се загрева веома споро, а радну температуру постиже тек при средњим брзинама при одређеном оптерећењу. Такође, стручњаци препоручују и да у зимском периоду вожњу на кратким растојањима избегавате, будући да мотор не стигне да се загреје и ради са пола снаге, "гутајући" много више горива.

Избегавајте аргесивну вожњу

Агресивна вожња са наглим убрзањима пре свега није безбедна за вас и друге учеснике у саобраћају, а осим тога није добра ни за мотор, поготово када је хладан. Међутим, многи возачи у граду агресивнијом вожњом на вишим обртајима покушавају да брже загреју мотор, али тако чине велику грешку - не само да повећавају потрошњу горива, већ могу и оштетити мотор који још увек није достигао радну температуру. Зато се, посебно зими, препоручује да већ на 2000 обртаја у минути аутомобил пребаците у наредну брзину.

Обавезно ставите зимске гуме

Квалитетни пнеуматици који обезбеђују добро приањање могу да сачувају ваш, као и живот свих других учесника у саобраћају. Међутим, они играју и важну улогу у потрошњи горива у условима зимске вожње. Приликом монтирања гума веома је важно да обратите пажњу и на шаре, односно њихову дубину, премда су управо оне одговорне за добар контакт између површине коловоза и вашег возила. И никада не заборавите да проверавате притисак у пнеуматицима - не само да је одговарајући притисак одговоран за снагу вуче, већ и за смањење потрошње горива.

image