Магазин

Лекови за мршављење могу проузроковати проблеме са костима, показала су најновија истраживања

Гастроинтестинални проблеми, проблеми са хормонима, убрзано старење само су неке од последица употребе ових "магичних" препарата који у кратком року дају жељене резултате. Сада су стручњаци открили још једну нуспојаву, која умногоме може утицати на квалитет живота.
Лекови за мршављење могу проузроковати проблеме са костима, показала су најновија истраживања© Canva / sompong_tom

Борба са вишком килограма није лака, а многи који је воде, ни не слутећи да тиме угрожавају своје здравље, посежу и за лековима за мршављење. Због невероватних, готово моменталних резултата, коришћење ових препарата је у протеклих годину дана доживело свој пик, али последице оваквог мршављења тек сада излазе на видело. И нису нимало наивне.

Лекови за мршављење изазивају губитак мишићне масе и смањење густине костију

Губитак мускулатуре и смањење густине коштане структуре посебно је забринуло научнике, који за ову појаву криве несмотрено коришћење лекова за мршављење, обично на своју руку. Како је показало недавно истраживање у коме је учествовало 195 добровољаца, ова појава је веома честа и погађа све старосне категорије, а међу главним кривцима за промене на костима одговоран је лираглутид (GLP-1 RA) - активна супстанца која помаже да се пролонгира осећај ситости.

Највеће промене у коштаној структури забележени су код једне групе испитаника

Како би испитали утицај лираглутида на здравље и густину коштаног ткива, научници су испитанике поделили у четири групе: једна група је мршавила искључиво уз помоћ тренингатренирала, друга користила лек за мршављење са 3 милиграма активне супстанце, трећа комбиновала тренинге и лираглутид, а четврта добијала плацебо. Занимљиво је да су сви испитаници изгубили килограме (у већој или мањој мери), али су они који су користили само лекове имали највећи губитак густине коштане структуре.

Оштећења коштаног ткива настају и као последица "смањивања желуца" и дијета

Са друге стране, анализе коштаног ткива показале су да се оно најмање оштетило код групе испитаника која је упоредо тренирала и користила лекове за мршављење, пренео је портал Бест Лајф Онлајн, позивајући се на студију. Ендокринолог Кунал Шах, који је учествовао у истраживању, напомиње и да се губитак густине костију неретко јавља и као последица такозваног смањивања желуца - популарне хируршке процедуре која се изводи широм света, као и дуготрајних рестриктивних дијета.

image