Магазин

Лек "Оземпик" - "поремећај исхране у шприцу", осим мршављења узрокује и старење лица

"Гледала сам у свој одраз у огледалу и нисам могла да га препознам. Моје тело је изгледало одлично, али лице је било потпуно другачије", каже једна од корисница новог тренда мршављења уз помоћ лека за дијабетес.
Лек "Оземпик" - "поремећај исхране у шприцу", осим мршављења узрокује и старење лица© pexels/Tumisu

Иако делује да је мршавост само још један од понављајућих трендова из прошлости, први пут се користе озбиљни лекови за губљења килограма. Помама за леком за дијабетес широм света, "Оземпик", потекла је из Холивуда, међутим оно што се недавно открило је да је једна од нуспојава старење лица и то за по пар година. Да ли јемршавост тела важнија од лица ?

"Сваки дан видим у ординацији те промене на лицу. Уђе ми пацијенткиња од 50 година, одједном је супер мршава али јој требају филери за лице које никада пре није користила. Погледам је и питам - колико сте дуго користили "Оземпик"? И у праву сам у 100 посто случајева", каже дерматолог доктор Пол Џерод Френк, за магазин "Пипл".

Ова најактуелнија "дрога" Холивуда, створена да помогне људима који пате од дијабетеса типа 2, може се купити у апотеци, искључиво на рецепт, а одобрен је од aгенције за лекове у већини земаља. Уколико није покривен осигурањем, његова цена је висока. Лек се убризгава у стомак, бутину или руку, и помаже панкреасу да ослободи потребну дозу инсулина када су високе вредности шећера, али и да се контролише или смањи телесна тежина. Намењен је особама које болују од дијабетеса и које се на овај начин решавају и проблема прекомерне тежине.

Проблем је настао када су познате личности откриле нуспојаве овог лека у виду мршављења, а њихови лекари почели да им преписују овај лек, што се касније проширило као општи тренд у свету. Особе које имају само 5 или 10 килограма вишка су почеле да користе "Оземпик", након што је Ким Кардашијан објавила да је скинула проценат масти са 25 на 18 процената, за кратко време. Почела су нагађања да је она користила лекове за дијабетес, а њихова продаја је нагло скочила. Прошле године је и Елон Маск навео да је користио неке лекове како би смршао.

Чувена комичарка Челси Хендлер, је на бини приликом вођења додела "Награде по избору критике" рекла: "За оне који не знају, гаслајтинг (gaslighting) је када неко покушава да вас убеди да је ваше поимање стварности погрешно- када познати кажу да су смршали јер су пили више воде, а заправо су користили 'Оземпик'."

Хендлерова трвди да јој је лекар увео лек, а да она није ни знала чему служи.

До сада се знало да "Оземпик" има контраиндикације као што су дијареја, повраћање, опстипација и болови у стомаку. Неке од пријављених реакција на лек и сведочења њених корисника су и повећана стомачна киселина, горушица која може да траје и до два месеца, али и тешкоће са успостављањем нове, здраве исхране.

"Морала сам да терам себе да једем јер нисам била уопште гладна. Морала сам да једем полако и да пазим на количину, јер ми је доктор рекао да ако поједем веће количине могу да се разболим", објашњава једна од корисница како изгледа исхрана након конзумације овог лека.

Овакви лекови помажу да се одржи контрола инсулина, која је код оболелих од дијабетеса потреба, међутом, за 1.200 до 1.500 долара месечно, многи су одлучили да овај лек уврсте у свој "режим исхране". Стручњаци наводе да је "Оземпик" "поремећај исхране у шприцу".

Колика је моћ медија и колики утицај стил живота познатих има на "обичне" људе, показало се несташицом овога лека свуда у свету. То се десило и од јула прошле године и код нас, од када је овај лек званично на листи лекова РФЗО. Пацијенти који болују од дијабетеса тип 2 у Србији теже проналазе "Оземпик", терапију која као нежељену реакцију има за многе жељени циљ - губитак килогарама.

 

image