Магазин

Возачи електричних аутомобила су проблематичнији у саобраћају од оних који возе дизелаше и бензинце

Постоји уврежено мишљење да су возачи електричних аутомобила пажљивији у саобраћају и "нежнији" у вожњи. Међутим, најновије истраживање је ову теорију оповргло.
Возачи електричних аутомобила су проблематичнији у саобраћају од оних који возе дизелаше и бензинце© Canva / southworks

Стил вожње умногоме зависи и од модела аутомобила - четвороточкаши који имају већу снагу и запремину мотора обично "терају" возаче да се у вожњи понашају агресивније, док се возила просечних карактеристика, која не могу да пруже тај адреналински угођај, најчешће возе смиреније. Научници са Универзитета Лимерика у Ирској и Универзитета Барселоне у Шпанији отишли су корак даље и анализирали стилове вожње возача електричних аутомобила и класичних возила са унутрашњим сагоревањем, а оно што су открили потпуно их је изненадило.

Возачи електричних аутомобила чешће учествују у саобраћајним незгодама

Анализирањем података о саобраћајним незгодама и извештаја о исплатама осигурања, истраживачи су установили једну законитост, а до је да су власници електричних аутомобила чешће учествовали у саобраћајним незгодама. Истина, у питању је (само) 5 посто више него када је реч о возилима на дизел или бензин, али и даље парадоксално, зар не? Новији аутомобили на електрични погон се на тржишту позиционирају као најбезбеднија возила са најсавременијим системима заштите. У чему је онда проблем?

Стил вожње је главни кривац за учесталост саобраћајних незогда

Испоставило се да је главни кривац за овакву неславну статистику заправо стил вожње, који је својствен возачима електричних, као и возила на хибридни погон. Власници ових четвороточкаша су неретко агресивнији у вожњи у поређењу са другим возачима јер су њихова возила агилнија и имају већи обртни моменат који омогућава боље убрзање, а уједно су и тиша, па се рад мотора, као ни брзина ни не осећају. Све ово ствара "идеалне" услове за небезбедну вожњу, а самим тим и већи број саобраћајних незгода.

Електрични аутомобили се и чешће кваре

Осим тога, истраживања америчке организације која се бави заштитом интереса потрошача, Конзумер Рипортс, доказала је да су електрични аутомобили заправо драстично мање поуздани од аутомобила која користе фосилна горива. Они су имали у просеку 79 одсто више проблема са поузданошћу него возила на бензин или дизел.  Шта је то најчешће задавало муке власницима? Проблеми са пуњењем батерија, као и њиховим веком трајања, дефинитивно су највише утицали на доживљај поузданости возила у очима власника.

image