Магазин

Шта вам прво падне на памет када помислите на Србију? Ево шта кажу корисници Икс-a из целог света

"Шта вам прво падне на памет када помислите на Србију" - питање је које је се шири Икс друштвеном мрежом. Одговори корисника широм света су разнолики: некима је асоцијација на нашу земљу добра храна, некима - истакнути спортисти, а има и оних који су се присетили историје.
Шта вам прво падне на памет када помислите на Србију? Ево шта кажу корисници Икс-a из целог света© Canva / chabybucko

Објава популарне странице World of Statistics на друштвеној мрежи Икс, у којој је постављено питање шта то кориснике из свих земаља света асоцира на нашу земљу, сакупила је преко милион прегледа, а одговор на ово питање до сада је дало више од две хиљаде људи. 

Мала земља, а велики људи

Одговори корисника Икс платформе били су веома шаренолики, али су се у мору великана посебно истакла два имена: Новак Ђоковић, који је исписао историју српског и светског тениса, и Никола Тесла, који је читаву планету задужио својим епохалним открићима. Међу великанима из области науке нашли су се Михајло Пупин, Милутин Миланковић и Милева Марић Ајнштајн.

Кошаркашке легенде Никола Јокић и Богдан Богдановић, као и фудбалер Немања Видић, који је осам година био у тиму Манчестер Јунајтеда, такође су се нашли међу напрепознатљивијим Србима, док су се поједини корисници присетили чак и доба Југославије, када је на власти био Јосип Броз Тито.

Српски менталитет, култура и природа су у свету веома препознатљиви

"Слобода, храброст, снага и поврх свега - инат" - одговорио је један од корисника Икс-а. Остали су се њим сложили, истичући да српски народ и поред многих изазова са којима се сусретао кроз бурну историју, никада није поклекао. Срби су у свету препознати и као веома гостопримљив и топао народ, који је увек расположен за забаву и дружење.

Бројни одговори корисника били су везани и за српска природна добра: божанствене крајолике, јединствене локалитете попут Ђавоље Вароши и долине реке Увац, као и традиционалне зимске дестинације. Наравно, асоцијација на Србију је и Косово, за које су многи корисници истакли да ће увек припадати нашој земљи.

Србија је земља гурманлука

О томе колико се у Србији добро једе зна цео свет: пљескавице, ћевапи, ајвар, сарме и други домаћи специјалитети су дефинитивно заштитни знак наше земље. У одговорима корисника посебно место заузело је и печење, али и шненокле, о којима је писао чак и најпознатији портал за љубитеље гурманлука, Тејст Атлас.

Срце корисника широм света освојила је и ракија, и то шљивовица, а поједини су приметили и да је ово алкохолно пиће увек присутно и када се уговарају важни послови. Још једна асоцијација на нашу земљу, а тиче се угоститељских објеката, јесте и пушење у затвореном простору, будући да је у већини светских метропола то забрањено већ годинама.

image